U EU i čokolada na udaru recesije

Tržišta čokolade će u 2012. će u zapadnoj Evropi zabeležiti pad za pet odsto, prenela je novinska agencija Rojters.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 07.10.2012.

13:59

Default images

U firmi "Nilsen", koja od 2007. takodje analizira tržišna kretanja, ističu da je opadanje prometa jevtinijih proizvoda koji se brzo prodaju, medju koje spada i čokolada, u Evropi po prvi put registrovano u drugom ovogodišnjem kvartalu.

Procenjuje se da će vrednost zapadnoevropskog tržišta čokolade u 2012. opasti na 30 milijardi dolara sa 31,7 milijardi dolara u prošloj godini. Najveće smanjenje prometa čokolade od 11 odsto predvidja se za Italiju. Sledi Portugalija sa prognoziranim sedam odsto manjim prometom. Obe zemlje su medju najpogodjenijim krizoim u evrozoni.
U najvećem svetskom proizvodjaču čokoladnih produkata, kompaniji "Bari Kalebo", ističu da je u prvih devet meseci sezone 2011/2012. dvocifreni rast prodaje u Severnoj i Južnoj Americi, kao i Aziji i Istočnoj Evropi pomogao da bude neutralisana slabija tražnja na jugu Starog kontinenta.
Najveći zamajac rasta na svetskom tržištu čokolade bi mogle da budu azijske zemlje koje ostvaruju ubrzan privredni rast, kao što su Narodna Republika Kina, indonezija i Vijetnam, ali je njihova polazna pozicija na ovom sektoru prilično niska.
Firma "Mintel" predvidja da će kinesko tržište čokolade u 2012. beležiti rast za 16 odsto, na 4,6 milijardi dolara, vijetnamsko za 11 odsto, na 170 miliona dolara i indonežansko za devet odsto, na 1,2 milijarde dolara. Trgovci kakaom u EU napominju da su usporavanje tražnje čokolade i niska margina profita preradjivača kakaoa, tokom septembra podstakli najveće preradjivače da ga preprodaju, što je doprinelo slabijem kotiranju te sirovine na Londonskoj berzi (Liffe). Prema podacima Evropskog udruženja za kakao (ECA), u drugom kvartalu 2012. prerada kakaoa u EU, koja je indikator tražnje te sirovine, je smanjena za rekordnih 17,8 odsto u odnosu na isto tromesečje prethodne godine.
ECA bi procenu prerade kakaoa u EU u trećem kvartalu trebalo da objavi 11. oktobra. Neki trgovci procenjuje da je u tom kvartalu prerada nastavila da opada - i do 20 odsto u odnosu na treći kvartal 2011. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: