Indijski jaguar zvezda u Parizu

Novi "F-tip", prvi "jaguar" dvosed posle pola veka, prvi je veliki projekat "Jaguara" pod novim vlasnikom.

Svet

Izvor: Beta, AP

Četvrtak, 27.09.2012.

18:25

Default images

Jaguar je pokazao da s novim "F-tipom" želi da ode još dalje nego u svojim slavnim danima 1960-ih godina kada je prethodnik tog najnovijeg modela, "jaguar E-tip", po mišlenju mnogih, bio medju najlepšim sportskim automobilima ikada napravljenim.

Indijska kompanija za proizvodnju motornih vozila Tata je 2008. godine kupila firmu "Jaguar-Lendrover" za 2,3 milijarde dolara, računajući da može da oživi te dve čuvene britanske robne marke koje su izgubile sjaj.

Tata se praktično nije mešao u rad "Jaguara", uglavnom dopuštajući britanskom timu velike odluke o novom automobilu.

Na prestavljanju u Salonu automobila u Parizu u publici su bili rukovodioci firme Tata, a u centru pažnje, na podijumu, glavni projektant "Jaguara" Ijan Kalam (Ian Callum).

Dizajneri su pogledali u prošlost i u čuvenom "E-Tipu", omiljenom širom sveta, našli inspiraciju za nov model koji će, kako se nadaju, biti budućnost tog proizvodjača automobila.

"Danas je ogroman napor proizveti lep automobil koji ispunjava sve svetske propise", rekao je Filip Porter (Philip Porter), istoričar "Jaguara" koji je napisao knjigu o "E-tipu".

On još nije vozio novi "F-tip", ali svidja mu se kako izgleda. "To je, kao kod velikih 'jaguara' iz prošlosti, kombinacija skulptorskog stajlinga, izvrsnog inženjeringa i vrhunskih performansi". A ima zvuk kao sportski automobil što je od suštinskog značaja".
Ilustracija
"Jaguar - Lendrover" je deo velikog nedavnog uspeha firme "Tata". Prodaja je u drugom kvartalu ove godine porasla za 30 odsto, u velikoj meri zahvaljujući kineskom tržištu.

Novi model ide u prodaju aprila 2013. Cena modela s motorom V-6 počinje od 69.000 dolara u Sjedinjenim Američkim Državama, a s motrom V-8 od 92.000 dolara.

Ugradjuju se dva 3-litarska turbo-motora sa šest cilindara: jedan sa 340 konjskih snaga i drugi sa 380 konjskih snaga za model "S", a postoji i 5-litarski V8 sa 495 konjskih snaga.

Jaguar kaže da do 100 km/h "F-tip" ubrzava za 5,1 sekundu s prvim motorom; za 4,8 sekundi s motorom "S" i za 4,2 sekunde sa motorom V-8. Automobil može imati 8-stepeni automatski ili ručni menjač.

Karoserija je aluminijumska i podseća na "E-tip" po detaljima kao što su izbočina na poklopcu motora, linija karoserije i zadnji deo.

Linije u unutrašnosti kabine su čiste, znatno svedenije nego kod mnogih drugih novijih automobila. Umesto sada uobičajenih komandi na dodir za sve, u "F-tipu" grejanje i ventilacija imaju staru, obrtnu dugmad.

Ostaje da se vidi da li će potencijalni kupci koji razmišljaju o "poršeu 911" (Porsće) ili "mercedes-bencu SL" (Mercedes-Benz) videti alternativu u "F-tipu". Pedeset godina je dugo vreme da se sačeka nov model, a za to vreme uspomene na stara dobra vremena izblede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

20 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: