MMF: Spremite se na preteće rizike

Rastuća tržišta i privrede u usponu trebalo bi da se spreme za preteće rizike koji dolaze iz Evrope i SAD, saopšteno je u današnjem izveštaju MMF.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.09.2012.

17:45

Default images

Tokom protekle decenije, manje razvijene ekonomije su imale duži period neprekidnog rasta i blaže krize od njihovih razvijenih partnera, navedeno je u najnovijem izveštaju MMF o svetskim ekonomskim perspektivama, a prenosi agencija AFP.

Bolje politike i redja ekonomska previranja doprineli su njihovoj rekordnoj ekonomskoj aktivnosti, pokazuje studija MMF-a. Medjutim, relativni mir koji je nastupio sa izlaskom globalne ekonomije iz recesije u 2009. godini, mogao bi se pokazati kao kratkog daha, upozorila je ova medjunarodna organizacija.
Postoji značajan rizik da bi napredne ekonomije mogle doživeti još jednu veliku krizu, s obzirom na nastavak suverenih i bankarskih tenzija u Evropi i takozvanu "fiskalnu liticu" u Sjedinjenim Američkim Državama koja preti da zakoči rast, dodaje MMF.
Za MMF, prezadužena Evropa i dalje predstavlja najveću opasnost po globalnu ekonomiju, dok se za američku "fiskalnu liticu", koja znači automatsko povećanje poreza i smanjenje potrošnje, očekuje da će značajno usporiti već prigušen rast u najvećoj svetskoj ekonomiji. Pored toga, MMF je upozorio na opasnost spoljnih šokova, kao što su pad u cenama sirovina i iznenadni zastoj u prilivu kapitala.
"Da bi se zaštitile od takvih rizika, ove ekonomije će morati da ponovo izgrade svoj zaštitni zid kako bi se osiguralo da imaju adekvatan politički prostor", dodaje se u izveštaju.

Mnoge od ovih ekonomija su, prema rečima MMF-a, usvojile ciljanje inflacije i fleksibilan devizni kurs, što im omogućava da stimulišu i ohlade rast po potrebi.
Privredni rast zemalja u usponu je usporio zbog globalne finansijske krize, dok je kriza u Evropi već ove godine oslabila rast u velikim rastućim tržišnim ekonomija, posebno u Kini, Indiji i Brazilu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

16 h

Podeli: