Čeličane žrtve krize

Grupa Baostil, najveći kineski proizvođač čelika, saopštila je da je zbog slabe tražnje zatvorila čeličanu u Šangaju. Očekuje se i gašenje peći i u Floranžu.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 27.09.2012.

14:45

Default images

Zatvaranje čeličane je još jedan dokaz slabljenja kineske ekonomije, tumači agencija AP.

Baostil je saopštio da je zatvorio čeličanu u Šangaju da bi izbegao gomilanje gubitaka u uslovima slabe tražnje čeličnih ploča.

Tražnja čelika u građevinarstvu, brodogradnji i drugim industrijama, vodećim potrošačima tog metala, mala je uprkos naporima kineske vlade da podstakne ekonomski rast kroz veća izdvajanja za javne radove.

Analitičari očekuju da ekonomski rast Kine oživi krajem ove ili početkom sledeće godine ali i upozoravaju da će oporavak verovatno biti slabašan.

Arselormital gasi peći

Najnovije žrtve krize evropskog tržišta čelika koja traje od 2008. godine su visoke peći u Floranžu (Florange) gde je jedna od poslednjih čeličana u Francuskoj, čije zatvaranje treba da bude potvrđeno narednih dana.

List "Liberasion" (Liberation) piše da je luksemburška Grupa Arselormital (ArcelorMittal) već prenela Vladi Francuske odluku da zatvori svoje dve visoke peći u Loreni (Lorraine, na severoistoku Francuske), što danas treba da potvrdi ministar za oporavak privrede Arno Montebur (Arnaud Montebourg).

Prema "Liberasionu", Vlada radi na prodaji čeličane po simboličnoj ceni od jednog evra.

Kao i drugi evropski proizvođači čelika, Arselormital, najveći svetski proizvođač, ima preveliki proizvodni kapacitet za Evropu gde tražnja opada.

Proizvodnja u EU je 2011. godine iznosila 177,4 miliona tona i bila 16 odsto manja nego četiri godine ranije, 2007, kad je bila 210,18
miliona tona, pokazuju podaci Svetskog udruženja čeličana.

Mada je krajem 2011. proizvodnja čelika počela da jača, loši ekonomski uslovi su žestoko pogodili tradicionalne kupce čelika: automobilsku industriju, građevinarstvo i industriju ambalaže.

Za osam meseci ove godine proizvodnja u Evropskoj uniji je opala za 4,6 odsto u odnosu na isti period 2011, a Arselormital ukazuje u izveštaju da je potražnja u Evropi 25 odsto manja od vrhunca koji je bio krajem 2007.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: