Istraga Gasproma nije zbog politike

Istraga Evropske unije u vezi sa mogućom tržišnom dominacijom ruskog energetskog giganta Gasprom nije politička.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.09.2012.

13:57

Default images

Naime, evropski komesar za konkurentnost Hoakin Almunija izjavio je da istraga ima za cilj kreiranje pravednih tržišnih uslova.

Dok se Brisel i Kremlj prepiru oko poteza "Gasproma" u osam članica EU, Almunija navodi da je istraga potpuno opravdana, prenosi agencija AFP.

"Ne istražujemo Gasprom iz političkih razloga, već samo zbog toga što moramo da utvrdimo da ta kompanija nije zloupotrebila svoju dominantnu poziciju na tržištima gasa u centralnoj i istočnoj Evropi, pogotovo s obzirom na to da je bukvalno jedini dobavljač gasa u nekim zemljama", rekao je komesar u Varšavi.

Evropska komisija, izvršni organ i supervizor konkurentnosti u 27-članoj EU, sa ovlašćenjem da kažnjava prekršioce, istražuje akcije Gasproma u Poljskoj, Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Mađarskoj, Letoniji, Litvaniji i Slovačkoj.

"Pogotovo moramo da potvrdimo da Gasprom ne ograničava slobodan protok gasa među članicama EU, da ne sprečava diversifikaciju snabdevanja i da ne nameće nepravedno visoke cene", naglasio je Almunija.

"Ono što mogu da vam kažem je da ako se naša zabrinutost pokaže kao opravdana, moraćemo da, shodno tome, primenimo pravila EU o konkurentnosti", upozorio je on.

Istraga je fokusirana na politiku Gasproma da dugoročne ugovore koristi za određivanje cena koje su vezane za kretanje cena nafte, čime su njegove isporuke često dosta skuplje od onih dostupnih na otvorenom tržištu.

Zemljama zapadne Evrope, koje se snabdevaju gasom iz više izvora, Gasprom naplaćuje niže cene, naglašava Brisel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: