Lukašenko: Privredni rast od 8, 5%

Privreda Belorusije 2013. godine treba da ima rast od 8,5 odsto, navedeno je u ukazu predsednika Aleksandra Lukašenka.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 26.09.2012.

15:18

Default images

Ukaz treba da utvrdi parametre prognoze društveno ekonomskog razvoja zemlje, a dostupan je na sajtu predsednika, prenosi ruska agencija Finmarket.

U ukazu Lukašenka navodi se i da spoljnotrgovinski suficit iznosi 0,7 odsto, a da su direktne strane investicije planirane na nivou od sedam odsto BDP.

Pored toga, Belorusija treba da izgradi 6,5 miliona kvadratnih metara novog stambenog prostora.

Radi poređenja, u Rusiji bi, prema prognozi Ministarstva ekonomskog razvoja, rast bruto društvenog proizvoda (BDP) 2013. trebalo da bude 3,7 do 4,5 odsto. Na taj način, Belorusija bi, po tom osnovnom makroekonomskom pokazatelju, bila dvostruko bolja od Rusije.

Privreda Belorusije je prethodnih godina često rasla brže od ruske, ali ipak nije bilo jaza između dve zemlje zbog naglog rasta BDP-a.

Tako je 2011. godine BDP Belorusije povećan za 5,3 odsto, a u Rusiji 4,3 odsto. Za ovu godinu u Belorusiji se prognozira privredni rast od pet do 5,5 odsto, a u Rusiji četiri odsto.

Neophodno je napomenuti da međunarodne organizacije znatno skromnije procenjuju rast BDP Belorusije, na oko tri odsto. Prema podacima za prvih pet meseci ove godine, privreda zemlje je porasla za 3,1 odsto.

Uprkos tome, vlasti Belorusije nisu revidirale prognozu za celu godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: