Vraća se era mega jahti

Luksuzna tržišta pretrpela su značajne gubitke u godinama krize. Prodaja jahti možda ne ide dobro kao pre deset godina, međutim, narudžbine i dalje pristižu.

Svet

Izvor: Capital

Ponedeljak, 24.09.2012.

14:33

Default images

U Monaku se održava najveća evropska izložba velikih jahti. Igračke za velike. Mala podmornica košta milion i po evra i samo je deo slagalice.

Drugi delovi su ultrabrzi gliseri ili helikopter. Sastavite sve to zajedno, dodajte još 20 miliona evra i dobićete kompletnu igračku - mega luksuznu jahtu.

Igralište za super bogate, kako često znaju reći za izložbu jahti u Monaku, privlači svetsku klijentelu najdubljeg džepa. Za neke od njih luksuzne jahte predstavljaju pokretne kuće te mesto za zabavu i opuštanje.

"Mislim da jahta predstavlja pokretnu vilu. Ako zamislite vilu iz koje možete menjati pogled kad god poželite ili možete menjati klimu i biti večno u letu, tada vam ceo svet postaje veliko igralište i svoju vilu možete pomerati po celoj zemaljskoj kugli ", kaže Mark Eliott, konsultant za jahte.

Izložba jahti u Monaku važi za jednu od najprestižnijih u svetu. Više od 500 kompanija izlaže luksuzne mega jahte, što privuče blizu 30.000 posetilaca svake godine. Ovde se potpisuju ugovori sa sedam nula.

Prema Fransu Hessenu, vlasniku kompanije koja proizvodi jahte, kupovina nije jedini veliki trošak.

"To je investicija od blizu 30 miliona evra, ali morate računati, ne u prvoj godini, da troškovi održavanja, poput goriva, veza, hrane i plata za posadu, iznose skoro 10 odsto ukupne vrednosti jahte, odnosno 2-3 miliona godišnje", kaže on.

To i ne iznenađuje. Cena goriva, kad se rezervoar jedne megajahte napuni do vrha, skoro je 30.000 evra. S tako velikim troškovima i svetskom ekonomskom krizom, ova industrija pretrpela je značajne gubitke. Međutim, situacija se polako popravlja. Potražnja za velikim jahtama na motorni pogon sada je deset puta veća od potražnje za velikim jedrilicama.

"Kada govorimo o obimu u smislu količine brodova koji se proizvedu i prodaju svake godine, možemo reći da motorne jahte imaju manje problema od velikih jedrenjaka, odnosno tržište se brže oporavlja sad kada kriza polako nestaje. Ali, to nije ono isto tržište koje smo imali poslednjih deset godina pre 2008. godine ", rekao je Luca Bassani, predsednik udruženja Valli Iachts.

Monaco Iachts Shov održava se u luci Hercules i to je najveća izložba velikih jahti na vodi u Evropi.

U odnosu na godine pre krize, najčešći klijenti više nisu milioneri sa Zapada, nego ultrabogataši iz Rusije te sa Bliskog istoka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: