Najvećim bankama treba 374 mlrd. €

Prema proceni Banke za međunarodna poravnanja, najveće svetske banke morale bi da "nabave" ukupno 374 milijarde evra evra dodatnog kapitala.

Svet

Izvor: SEEbiz

Ponedeljak, 24.09.2012.

10:29

Default images

Taj dodatni kapital već bi nedostajao da su stupila na snagu nova pravila koja ć ezanično početi da se primenjuju od početka naredne godine.

Banka za međunarodna poravnanja nakon pola godine objavljuje procene o iznosu koji nedostaje bankama da bi dostigle propisanu stopu adekvatnosti osnovnog kapitala od sedam odsto

Najnovija procena o nedostatku 374 milijarde evra za 111 milijardi je manja od procene koju je BIS imao u aprilu.

Tada je BIS izračunao da bi banke morale da prikupe 486 milijardi evra da su propisi stupili na snagu krajem juna prošle godine.

Prosečna stopa adekvatnosti osnovnog kapitala, prema novim propisima, trebalo bi da iznosi 7,7 odsto, au uzorku od 102 banke - njih 30 ne bi ispunilo te uslove.

BIS navodi da se u uzorku od 102 banke nalazi 13 američkih, 13 japanskih, osam nemačkih, te po šest banaka iz Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Kine i Turske ... Imena banaka nisu navedena.

Evropska agencija za banke (EBA) procenila je da bi 27 od 48 najvećih banaka moralo da "namakne" 242 milijarde evra dodatnog kapitala da je novi standard bio na snazi u junu prošle godine.

Novi propisi mogli bi doneti probleme u perifernim ekonomijama - upozoravaju finansijski stručnjaci.

Zbog novih propisa banke su poslednjih godina prisiljene da prikupe dodatni kapital.

Novi predlozi u EU idu u tom pravcu, jer se planira osnivanje Fonda u koji će sve banke davati doprinose, a one koje se nađu u problemima, sanirale bi se upravo sredstvima iz tog fonda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: