Proizvođači luksuznih auta u krizi

Nemački proizvođači luksuznih automobila "Dajmler" i "Porše" saopštili su da je kriza na evropskom tržištu automobila, počela da se preliva na luksuzne brendove

Svet

Izvor: B92

Petak, 21.09.2012.

16:38

Default images

Prema njihovom saopštenju kriza koja je najgora u poslednjih 17 godina, širi se sa zemalja južne Evrope na Nemačku.

Kompanija "Dajmler", sa sedištem u Štutgartu, saopštila je da će operativni profit "Mercedes-benca" ove godine pasti, dok "Porše" planira da proizvede manje od prvobitno prognoziranih 155.000 automobila i sportskih vozila za narednu godinu.

Kompanije "Dajmler", "Porše", BMV i "Folksvagen" su do sada pokazivale otpornost na pad prodaje koji je pogodio proizvodjače poput "Fijata", "Pežo Sitroena" i "Renoa".

Nemački proizvođači automobila su se održali zahvaljujući snažnom domaćem tržištu i povećanom izvozu u Kinu i Sjedinjene Američke Države. Njihovo tržište, međutim, sada takođe pokazuje znakove slabosti.

Prodaja automobila u Evropi pala je u avgustu za 8,5 odsto, što je najveći pad od februara, saopštila je Industrijska asocijacija ACEA, prognozirajući da će evropske isporuke u 2012. zabeležiti 17-godišnji minimum.

Registracija novih automobila u Nemačkoj je tokom avgusta smanjena za 4,7 odsto.

Pojedini evropski proizvođači automobila, koji su najteže pogođeni padom prodaje automobila na Starom kontinentu, preduzimaju još oštrije mere, pa je "Pežo" pristao juče na prodaju većinskog udela u svom odeljenju za kamione kako bi pribavio potrebna sredstva, dok "Fijat" planira da u Evropi smanji broj menadžera za 20 odsto.

Prodavci u Nemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, nudili su prošlog meseca popust od 12 odsto na kupovinu automobila, što je najviša stopa za poslednjih godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: