"Trojka" se umorila od Grčke?

"Trojka" kreditora, koju čine Evropska unija, Međunarodni monetarni fond i Evropska centralna banka, pozvala je na pauzu u pregovorima o paketu pomoći Grčkoj.

Svet

Izvor: B92

Petak, 21.09.2012.

13:39

Default images

"Od početka septembra vođeni su veoma intenzivni razgovori", rekao je Sajmon O'Konor, portparol evropskog komesara za ekonomska i monetarna pitanja, Olija Rena, navodeći da će pregovorači "otputovati za ovaj vikend" i "ponovo se vratiti kroz nedelju dana".

"Misija je imala veoma produktivne razgovore sa grčkim vlastima", rekao je O'Konor, ukazujući da je značajan napredak ostvaren u primeni fiskalnih reformi.

On je rekao da će tokom vikenda biti nastavljeni kontakti "na svim nivoima".

Pregovori se vode oko najnovijih mera koje će, prema uslovima iz najnovijeg paketa pomoći Grčkoj, stupiti na snagu 2013. i 2014. godine.

Monti:Grčka da nastavi sa "svim neophodnim reformama"

Premijer Italije Mario Monti pozvao je Grčku, na pregovorima sa premijerom te zemlje Antonisom Samarasom u Rimu, da nastavi s konsolidacijom svojih javnih finansija i "sa svim neophodnim reformama".

"Monti je pohvalio akcije koje sprovodi premijer Samaras i ohrabrio vladu Grčke da nastavi da konsoliduje javne finansije i sprovodi neophodne reforme", navedeno je u saopštenju vlade Italije.

Monti i Samaras su "ponovili svoja uverenja u apsolutnu neophodnost zaštite integriteta evrozone, stabilizacije tržišta i nastavljanja procesa evropske integracije", dodato je u saopštenju.

Grčka žuri da finalizuje paket kresanja izdataka za oko 11,5 milijardi evra (14,8 milijardi dolara) koji je neophodan da bi ta prezadužena zemlja mogla da dobije sledeću tranšu od 31 milijarde evra iz međunarodnog zajma za spasavanje.

.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: