Merkel: Evro je više od valute

Nemačka kancelarka Angela Merkel još jednom je snažno stala iza evropske zajedničke valute evra.

Svet

Izvor: SEEbiz

Petak, 21.09.2012.

10:48

Default images

Merkel je naglasila važnost koju evro ima za integraciju kontinenta ali i za samu Nemačku.

"Evro je više od valute", rekla je nemačka kancelarka na konferenciji za novinare naglašujući da evro predstavlja simbol mirnog razvitka Evrope.

Merkel je posebno ukazala na korist koju Nemačka ima od evra. Kao izvozno orijentisana zemlja, Nemačka je dodatno ojačala uz pomoć evra, a sada treba ojačati evro i prebroditi, rekla je nemačka kancelarka.

Kriza u evrozoni mora da se reši politički, rekla je Merkel, uz opasku kako nema brzog rešenja krize kao ni garancije bez nadzora.

Sada treba nadoknaditi ono što nije pošlo za rukom kod uvođenja evra, ali Evropa može prebroditi krizu, uverena je nemačka kancelarka.

Upozorila je međutim i na "demokratsku legitimaciju u evrozoni", koju valja učvrstiti.

Spomenula je i problem buduće arhitekture sistema odlučivanja unutar EU. Pitanje je, poručila je Merkel, je li potrebno osnovati grupu predstavnika država članica evrozone u Evropskom parlamentu, ili pak podstaći "snažniju koordinaciju nacionalnih parlamenata" unutar evrozone. Namera Evropske centralne banke (ECB) o kupovini državnih obveznica za Merkel je dopustiva zbog monetarne odgovornosti, ali po njenim rečima ne sme se dogoditi da dođe do mešanja monetarne i fiskalne politike, za šta postoji opasnost kad je reč o dopusnicama bankama za evropski stabilizacioni mehanizam ESM.

Nije reč o brzini kad je reč o evropskom mehanizmu nadzora banaka, nego o kvalitetu nadzora, što utiče i na uverljivost Evrope.

"Pitanje zajedničkog osiguranja depozita za mene uopšte ne postoji", rekla je nemačka kancelarka.

Merkel želi da Grčka ostane u evrozoni, uprkos tome što se upravo u Nemačkoj javljaju brojni zahtevi za izlaskom Grčke.

"Spremni smo da pomognemo Grčkoj, želimo da Grčka uspe", poručila je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: