Kijev: Kukuruz u zamenu za kredit

Ukrajina planira da sa kineskom Izvozno-uvoznom bankom potpiše sporazum o dodeli kreditne linije od tri milijarde dolara u zamenu za isporuke kukuruza.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 20.09.2012.

15:26

Default images

Prema rečima ministra, Kina traži oko tri miliona tona kukuruza godišnje koji će biti isporučivan po tržišnim cenama, važećim u trenutku izvoza.

Ministar je rekao da će novac iz kredita "Eksimbanke" biti usmeren za kupovinu kineske poljoprivredne mehanizacije, herbicida i pesticida, kako bi se unapredila ukrajinska poljoprivredna proizvodnja.

Prema rečima Prisjažnjuka, Ukrajina ove godine očekuje rod kukuruza od 20 miliona tona, od čega može da izveze više od polovine, objavljeno na Internet strani Finmarket.ru.

Kina je u 2011. uvezla 5,3 miliona tona kukuruza. Ranijih godina je tu žitaricu kupovala od SAD i Brazila, ali je poslednjih meseci njegova cena dostigla istorijske maksimume, što se povezuje sa najvećom sušom za poslednjih 50 godina u SAD, najvećem svetskom proizvođaču te kulture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: