Kipar do decembra ostaje bez novca?

Kipar bi do decembra mogao da ostane bez novca, budući da je vlada te ostrvske zemlje na kraju jula imala na raspolaganju svega 478,5 miliona evra.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.09.2012.

13:31

Default images

Vlada Kipra mora do decembra da namiri tekuće rashode - plate i socijalne izdatke, kao i da vrati dugove od 751 milion evra po vrednosnim hartijama, prenela je agencija Blumberg.

Bivši rukovodilac kiparskog Biroa za planiranje Simeon Matsis je izjavio da bi vlada mogla da ostane bez novca zbog mogućeg pada poreskog prihoda usled recesije, objavljeno je na Internet strani Vedomosti.ru.
Kiparski ministar finansija Vasos Šiarli je u jednom intervjuu ukazao da kiparske vlasti mogu da namire sve dugove koji dospevaju u sledeća tri meseca uz pomoć kratkoročnih zajmova.
Kipar je peta članica evrozone koja je zatržila medjunarodnu finansijsku pomoć, a takodje vodi pregovore sa Rusijom o kreditu od pet milijardi evra.
Zvaničan zahtev za pomoć upućen je Evropskoj uniji 25. jula, a krajem tog meseca su zvaničnici takozvane "trojke" medjunarodnih kreditora - EU, Medjunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke - saopštili vladi Kipra da bi joj mogla biti potrebna pomoć od više od 10 milijardi evra, ili 56 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). U avgustu je ta procena povećana na 12-16 milijardi evra.
Poslednja runda pregovora s medjunarodnim kreditorima završena je početkom ove sedmice, a dijalog će biti nastavljen nakon što kiparske vlasti daju odgovore na niz pitanja koja je postavila "trojka". Izvesno je da će kreditori u zamenu za pomoć zahtevati sniženje plata u javnom sektoru, sprovodjenje penzione reforme i privatizaciju niza preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: