Austrijancima nedostaje radna snaga

Za svako peto radno mesto u Austriji nedostaje kandidat iz zemlje, ukazuje Privredna komora Austrije (PKA).

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 20.09.2012.

09:34

Default images

Dok broj nezaposlenih raste austrijska preduzeća ne mogu da nadju dovoljan broj osoblja, pokazuje istraživanje PKA.

Samo u narednih šest meseci preduzeća u Austriji, koja su podvrgnuta istraživanju, imaće potrebu za ukupno 148.000 dodatnih radnika, od čega je više od polovine stručna radna snaga, odnosno osobe sa završenim zanatom.
Jedna trećina potrebnih radnika ne može da se nadje iz domaćeg fonda radne snage, ističe PKA. Dve trećine preduzeća sa više od 20 radnika već sada ne mogu da pokriju sva mesta. U prvoj liniji radnoj snazi u Austriji nedostaju kvalifikacije i mobilnost.
"Nećete pronaći mnogo Bečlija koji rade u gastronomiji u Tirolu, ali tamo rade Nemci iz istočne Nemačke", kritikovala je generalni sekretar PKA Ana Maria Hohauzer.
"Razdor između ponude radne snage i kvalifikacija među nezaposlenima koji su na raspolaganju je strukturalni problem"; dodala je ona.
Na domaćem tržištu rada imidž zanatlija mora, kako je naglasila, biti poboljašan, na primer kroz omogućavanje pristupa stručnim školama i univerzitetima.
Uz to, zahteva PKA, potrebno je uvesti podsticajne mere za nastavak rada u većoj starosnoj dobi i žene bolje podržati u svetu zaposlenih.
Austrijskoj privredi, prema PKA, su trenutno hitno potrebno radnici iz tehničkih oblasti, iz IT i upravničkih oblasti, iz oblasti komunikacione tehnologije i uopšte iz uslužnog sektora. Trenutno, medjutim, više od 80 žena namerava da se školuje za prodavačice, sekretarice ili frizerke. Aktuelni demografski razvoj u Austriji pooštrava problem, dodaje PKA: "Generacija 60-tih godina, kada je zabeležen bejbi bum, polako napušta tržište rada, a broj djaka je sve manji"; naglasio je ekspert za demografiju Rainer Minc. Austriji je, prema njegovim rečima, potrebna "Kultura dobrodošlice" prema kvalifikovanim imigrantima. Čak 59 odsto preduzeća želi da Austrija bude atraktivnija za radnu snagu iz inostranstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: