MMF preti Argentini sankcijama

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je da bi Argentina u decembru mogla da se suoči sa sankcijama ukoliko ne počne da pruža tačne ekonomske podatke.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 19.09.2012.

12:15

Default images

U izveštaju o argentinskom napretku otkako je u februaru toj zemlji dato šest meseci za ispunjenje standarda MMF-a, Izvršni odbor te ogranizacije je izrazio "žaljenje zbog nedovoljnog napretka" u pogledu nastojanja Buenos Airesa da dovede u red svoje ekonomske podatke, prenosi agencija AFP.

Odbor je dao Argentini dodatna tri meseca, do 17. decembra, kada će ponovo izvršiti reviziju napretka. Do tog vremena Odbor bi "mogao razmotriti dodatne korake zasnovane na odgovoru Argentine, u skladu sa procedurama MMF-a", dodaje se u izveštaju.

Argentina bi se zbog neispunjenja propisa MMF-a mogla suočiti sa sankcijama, čime bi bilo suspendovano njeno glasačko pravo, što je izuzetno redak slučaj za jednu od članica Grupe najrazvijenijih zemalja sveta i privreda u naglom usponu (G20) poput Argentine.

MMF i Argentina još od prošle godine vode raspravu oko zvaničnih podataka Buenos Airesa o inflaciji i bruto domaćem proizvodu (BDP), uz tvrdnje ekonomista iz privatnog sektora da vlada u velikoj meri potcenjuje tempo rasta cena.

Vlada je prošle nedelje objavila mesečne podatke koji ukazuju na godišnju stopu inflacije u avgustu od oko deset odsto.

Medjutim, grupa privatnih ekonomista procenjuju da tempo rasta cena iznosi 24 odsto. Američka bonitetna agencija "Mudis" snizila je u ponedeljak prognozu kreditnog rejtinga Argentine koji je na nivou smeća "B3", sa stabilnog na negativan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: