Putin negoduje zbog budžeta Rusije

Ruski predsednik Vladimir Putin kritikovao je nacrt budžeta zemlje za naredne tri godine koji je objavilo Ministarstvo finansija.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 18.09.2012.

16:59

Default images

On je posebno ukazao na slabljenje kontrole nad inflacijom i činjenicu da u nacrtu nije bila uzeta u obzir penzijska reforma.

Nacrt zakona o federalnom budžetu za period od 2013-2015. godine, objavljen ma sajtu ministarstva, predviđa rast državnih izdvajanja za socijalnu politiku, nacionalnu odbranu i bezbednost.

Istovremeno bi se izdvajanja za ekonomiju, obrazovanje, zdravstvo i kulturu smanjivala.

Ako sve ostane kako je izloženo u nacrtu onda ne mogu biti ispunjeni predsednički ukazi, rekao je Putin na savetovanju o pitanju budžeta, održanom u njegovoj rezidenciji u Sočiju.

"Koji je datum? Šta smo se mi dogovorili? Da do kraja septembra vlada dostavi pismene predloge vlade o razvoju penzijskog sistema. Za sada toga nema. Kako vi računate budžet za sledeću i naredne godine a ne rešavate jedan od ključnih zadataka privrede“, naveo je ruski lider.

Još jedna od njegovih zamerki odnosila se na slabljenja kontrole nad inflacijom, što je nazvao opasnim pristupom.

Prema rečima Putina, najvažnije je tražiti efikasnost, a treba nastaviti i rad na poboljšanjem budžetske discipline.

"Moramo se strogo držati kursa na balansirani budžet, stroga i odgovrna budžetska politika neosporno donosi plodove“, rekao je ruski lider i dodao da se to dobro vidi na primeru mnogih susednih zemalja, posebno u evrozoni.

Putin je zatražio od premijera Dmitrija Medvedeva, koji nije prisustvovao savetovanju, da stavi prigovor ministrima regionalnog razvoja i rada Olegu Govorunu i Maksimu Topilinu jer nisu ispunili zadatke iz predsedničkih ukaza, koji se tiču socijalno-ekonomskog razvoja zemlje.

U nacrtu budžeta predviđeno je da sledeće godine budžetski deficit iznosi 521,4 milijarde rubalja ili oko 0,8 odsto prognoziranog BDP, dok bi visina držanog unutrašnjeg duga Rusije 1. januara 2014. godine trebalo da iznosi 6,569 triliona rublja, a spoljnog duga 66,2 milijarde dolara.

U budžetu za 2013. prognozirana je inflacija od 5,5 odsto, pri čemu je po stanju od 10. septembra inflacija u Rusiji iznosila je 4,9 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: