Još jedna loša prognoza za evrozonu

Nacionalna banka Švedske iznela je prilično lošu prognozu za evrozonu, navodeći da politički lideri tek treba da predstave uverljiva rešenja za krizu.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 18.09.2012.

16:24

Default images

"Svi članovi (monetarnog odbora centralne banke) smatraju da je situacija u evrozoni još uvek neizvesna i da će kriza potrajati", navodi se u zapisniku sa prošlonedeljnog sastanka švedske centralne banke.

Guverner banke Stefan Ingves rekao je da se "može očekivati da će neizvesnost potrajati sve dok ne budu sprovedene uverljive mere".

Zamenik guvernera Lars Svenson izneo je još mračniju procenu situacije, navodeći da su "šanse da se kriza u evrozoni reši na zadovoljavajući način još uvek niske" i dodajući da ne isključuje "katastrofalan kraj".

Još jedna članica odbora, Karolina Ekolm, navela je da evrozona i dalje prolazi kroz krizu javnog duga i pati od nedostatka konkurentnosti, dok su joj banke nedovoljno kapitalizovane.

"Još uvek nema jasne poruke političkih lidera o načinu na koji planiraju da reše ove probleme", dodala je ona.

Švedska centralna banka je na sastanku prošlog četvrtka snizila osnovnu kamatnu stopu za četvrt poena na 1,25 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: