Vestervele pozvao na bližu saradnju

Ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele pozvao je na bližu saradnju u EU da bi se okončalo ono što naziva "sumnjama" zbog krize u evrozoni.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 18.09.2012.

15:49

Default images

Ministar je rekao da bi Evropa postala "otporna na paniku", potrebno je ispraviti slabosti nastale tokom kreiranja evra i monetarne unije, zajedno sa "značajnijom, bližom saradnjom na poljima ekonomske, finansijske i budžetske politike".

"To je korak ka novom nivou evropskog ujedinjenja", rekao je Vestervele, dodajući da, dok samouverenost raste u drugim delovima sveta, "Evropa sve više sumnja u svoje sposobnosti. Moramo to da promenimo".

Vestervele je juče učestvovao na sastanku ministara spoljnih poslova 11 zemalja EU u Varšavi, na temu jačanja saradnje, koja, prema izvorima iz nemačke vlade, između ostalog, zahteva uspostavljanje evropskog monetarnog fonda.

Fond bi bio formiran na osnovu trajnog evropskog fonda za spas, Evropskog stabilizacionog mehanizma, i imao bi za cilj da dozvoli evrozoni da sama rešava potencijalne probleme na srednji rok, navode izvori.

Grupa ministara inostranih poslova, formirana početkom godine na inicijativu Vestervelea, treba da predstavi svoj predlog predsedniku Evropskog saveta Hermanu Van Rompeju, koji će pokrenuti konsultacije o reformama evropskog bloka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: