Sturnaras: Grčka na dobrom putu

Grčki ministar finansija Janis Sturnaras prognozirao je nešto viši ovogodišnji javni deficit Grčke.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 18.09.2012.

15:13

Default images

Prema njegovim rečima, njegova zemlja će ispuniti fiskalne reforme ukoliko dobije još vremena.

Govoreći na grčko-kineskoj poslovnoj konferenciji, Sturnaras je za kraj 2012. prognozirao primarni deficit od 1,5 odsto, što je porast u odnosu na cilj od jedan odsto, koji je dogovoren u okviru sporazuma o finansijskoj pomoći Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Sturnaras je ukazao na obim recesije, za koju prognozira da će "ove godine premašiti šest odsto", kao i na "ozbiljna kašnjenja" u primeni programa fiskalnih reformi kao posledice ponavljanja izbora u maju i junu.

Međutim, nova vlada je "reagovala brzo, preduzeli smo sve neophodne mere i sigurni smo da je budžet za 2012. na dobrom putu", rekao je Sturnaras.

"Ispunili smo dve trećine cilja fiskalnih reformi", potvrdio je on.

Ukazujući na očekivane posledice recesije i prognozirajući da će pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) Grčke u periodu između 2008. i 2014. godine dostići 25 odsto, on je rekao da njegova zemlja mora dobiti još vremena za stabilizaciju.

"Što se tiče vremenskog okvira za primenu reformi, stanje realne ekonomije mora biti uzeto u obzir", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: