"Ostrvo slepih":82% lažnih invalida

Grčka agencija za socijalno i penziono osiguranje IKA potvrdila je da je 82 odsto invalidskih penzija na ostrvu Zakintos bilo lažno.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 18.09.2012.

14:21

Default images

Na poziv komisije za ponovnu procenu zdravstvenog stanja odazvala se 221 osoba, od toga je za njih 182 ocenjeno da su potpuno zdravi i da ne postoji nikakva osnova da budu proglašeni invalidima, navodi se u izveštaju agencije koja je po zahtevu grčkog Ministarstva za zdravlje preispitivala invalidske penzije.

Na poziv komisije na procenu ispravnosti odluke o dodeljivanju invalidske penzije nisu se odazvale 142 osobe, prenela je agencija AFP.

Grčko Minastarstvo za zdravlje prošle godine je naložilo preduzimanje mera verifikacije pošto je otkriveno da 600 osoba na tom turističkom ostrvu, odnosno 1,5 odsto populacije Zakintosa, prima invalidninu zbog navodnog slepila.

Zbog toga je ovo ostrvo prozvano "ostrvo slepih".

Afera je izbila kad su odgovorni iz Ministarstva za rad otkrili da su milioni evra potrošeni na isplatu penzija već odavno preminulim osobama.

Slična situacija dogodila se i u Italiji. Naime, otkriveno je 174 penzionera koji su primali socijalnu pomoć, a živeli raskošnim životom u SAD i Južnoj Americi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: