Srpski proizvodi u Moskvi

Na moskovskom sajmu hrane i pića Food Expo 2012, među 1500 izlagača iz celog sveta, Srbija ima 22 proizvođača.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 18.09.2012.

11:36

Default images

Po sedmi put vladina agencija za strana ulaganja i promociju izvoza - SIEPA, organizovala je nastup srpskih kompanija i udruženja na ovom sajmu.

Organizatori ovog sajma su zapravo Britanci, a projekt menadžer ove Međunarodne organizacije za sajmove i konferencije Endrju Burman kaže da i Srbija ima šta da ponudi istoku, ali i zapadu.

"U Engleskoj nemamo puno srpskih brendova, možda bi se to moglo promeniti nastupom na nekom od sajmova u Londonu. U Rusiji ste uradili dobar posao, imate štand, poslovne kontakte. Rusija je velika zemlja, a Sporazum o slobodnoj trgovini vam daje dobru šansu za ovo tržište“, kaže Burman.

Zbog toga SIEPA prisustvom na sajmu po sedmi put, teži da ruskom tržištu približi srpski prehrambeni sektor, kaže Aleksandar Miloradović portparol ove agencije za strana ulaganja i promociju izvoza.

"Mi smo na prošlogodišnjem nastupu imali negde preko 30 miliona evra direktno sklopljenih ugovora na samom sajmu. Ovaj procenat se multiplikuje u nekim srednjoročnim i dugoročnim ugovorima i možemo reći da se to udesetostručuje na nekom godišnjem ili recimo trogodišnjem planu“, kaže Miloradović.

Izvozne šanse na rusko tržište Srbija ima najviše kvalitetnom ponudom, ali su potrebni strateški i dugoročni planovi za razvoj poljoprivrede, čime bi se obezbedio i kvanitet. Milutin Karas, čija firma je predstavila dve nove vrste salata za ruske kupce, kaže da je i sama Moskva prehrambeni zlatni rudnik.

"Moskva ima dnevno oko 22 miliona ljudi na hrani, znači definitivno velike su količine. Negde, po podacima koje smo dobili od ruskog Ministarstva za privredu, oko 35 hiljada šlepera svako jutro, hrane i pića, uđe u Moskvu“, kaže Karas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

20 h

Podeli: