Španija: Veliki pad cena nekretnina

Cene stambenih nekretnina u Španiji su u drugom kvartalu skliznule 14,4 odsto na godišnjem nivou, najveći pad od početka praćenja takvih podataka 2008.

Svet

Izvor: B92

Subota, 15.09.2012.

12:40

Default images

Cene su opale kao posledica smanjenja tražnje u uslovima ekonomskog slabljenja u zemlji i pada obima hipotekarnog kreditiranja, pokazali su podaci Nacionalnog instituta za statistiku u Madridu.

U odnosu na prvi kvartal, pad cena stambenih nekretnina je iznosio 3,3 odsto, a ukupan pad s maksimalnog pokazatelja iz decembra 2007. dostigao je 32,4 odsto.

Obim hipotekarnog kreditiranja u Španiji je u junu smanjen 20,4 odsto na godišnjem nivou.

Prodaja kuća je tog meseca opala 2,5 odsto, 17. uzastopni mesec smanjenja.

Španska ekonomija se nalazi u recesiji , drugi put za poslednje tri godine.

Bruto domaći proizvod (BDP) te zemlje je u drugom kvartalu smanjen 0,4 odsto u odnosu na prvi i 1,3 odsto na godišnjem nivou, treći kvartal slabljenja zaredom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: