Grčka će dobiti vreme,ali ne novac

Evrozona je spremna da Grčkoj da još vremena za sprovede reforme, ali ne i još novca, izjavila je austrijska ministarka finansija Marija Fekter.

Svet

Izvor: Beta

Petak, 14.09.2012.

09:53

Default images

"Grčka je predstavila ambiciozan budžet. Daćemo joj vreme koje joj je potrebno, ali verovatno ne i još novca", kazala je ministarka, prenose svetske agencije.

Isto mišljenje izneo je po dolasku u Nikoziju i holandski ministar finansija Jan Kes De Jager. "Možda će dobiti još vremena, ali ne i dodatni novac", rekao je holandski ministar.

De Jager je kazao da Grčka ne pokazuje mnogo fleksibilnosti u pokušaju da dobije dodatno vreme za sprovođenje budžetskih rezova i reformi koje od nje zahtevaju međunarodni kreditori.

"Ako se deficit pokaže gori od očekivanog zbog privremene ekonomske krize, moglo bi se dati nešto dodatnog vremena, ali ne i novca, dodatnog novca", rekao je holandski ministar.

Grčka od maja 2010. zavisi od međunarodnih pozajmica, u zamenu za nepopularne stroge mere štednje.

Međunarodni kreditori Grčke - Centralna evropska banka, Međunarodni monetarni fond i Evropska unija - podneće početkom oktobra izveštaj
o stanju grčke ekonomije.

Taj izveštaj je preduslov za novi paket pomoći od 31,5 milijardi evra, u zamenu za koji Atina mora da smanji budžetske troškove za 11,5 milijardi evra. Od tog paketa suštinski zavisi budućnost i ostanak Grčke u evrozoni.

Grčka bi na sastanku u Nikoziji trebalo da predstavi konačan projekat mera štednje za 2013. i 2014.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: