EIB daje Grčkoj 750 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) će hitno dodeliti krizom pogođenoj Grčkoj 750 miliona evra (966 miliona dolara) kredita.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.09.2012.

18:54

Default images

Kredit je u okviru sporazuma koji su u Atini potpisali predsednik EIB Verner Hojer i grčki ministar finansija Janis Sturnaras.

Taj novac će biti investiran u različite sektore, kao što su energija, obrazovanje, saobraćaj i mali biznis, objavio je "Volstrit džornal", dodavši da će u mali biznis biti uloženo oko 440 miliona evra.

"Ovo je važan događaj, realna ekonomija će dobiti novac u trenutku kada je odsustvo likvidnosti dovelo do zagušenja na tržištu", rekao je Sturnaras.
U julu je grčko ministarstvo finansija saopštilo da će EIB uliti u Grčku 1,4 milijarde evra do 2015.

EIB će takođe pomoći Grčkoj da okonča izgradnju nekoliko autoputeva koju su poslednjih meseci privatni ugovarači prekinuli.

Grčkom privatnom sektoru nedostaje novac jer je zemlja već petu godinu u recesiji koja je prekinula priliv bankarskih zajmova i čak i isplate u okviru ugovora sa državom, zbog čega nisu u stanju da finansiraju sopstvene obaveze.

Ovogodišnji zajmovi EIB su bili ograničeni na svega 10 miliona evra zbog političke neizvesnosti u toj zemlji.

Vlada u Atini računa da će u najskorije vreme dobiti novu tranšu od takozvane "trojke" kreditora u visini od 31,5 milijardi evra, što će joj omogućiti da otplati prispele dugove.

Puštanje te tranše zavisi od toga da li će međunarodni kreditori- Evropska unija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond - odobriti vladin program za smanjenje državnih rashoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: