Fič zapretio Kataloniji rejtingom

Bonitetna agencija Fič saopštila je da razmatra mogućnost sniženja kreditnog rejtinga Katalonije, autonomne pokrajine Španije, na status "bezvredno".

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 13.09.2012.

18:02

Default images

U saopštenju se navodi da je agencija Fič zabrinuta oko toga koliko brzo će centralna vlada u Madridu reagovati da pomogne svojoj pokrajini, koja je prošlog meseca zatražila finansijsku pomoć od pet milijardi evra.

Katalonija, čija je privreda veća od portugalske i koja doprinosi bruto domaćem proizvodu Španije sa jednom petinom, ima problema u otplati svojih državnih obveznica u vrednosti od 40 milijardi evra.

Agencija Fič, sa sedištem u Londonu, saopštila je da razmatra sniženje ocene rejtinga Katalonije sa sadašnjih BBB-minus. U slučaju da do toga dodje, rejting te španske pokrajine bi bio snižen na status "bezvredno".

Ta odluka je posledica neizvesnosti oko toga da li će Kataloniji na vreme biti dostupna pomoć iz 18 milijardi evra vrednog fonda centralne vlade Španije za pomoć regionalnim vladama, koji je osnovan u julu ali još nije stavljen u funkciju.

Katalonija, čija je prestonica Barselona, prethodno je najavila da će zatražiti zajam od centralne vlade ukoliko pomenuti fond ne bude počeo sa radom na vreme, zato što ta pokrajina "praktično nema pristup finansiranju na tržištu" zbog visokih troškova zaduživanja.

Druga velika svetska bonitetna agencija, "Standard i Purs", već je 31. avgusta snizila rejting Katalonije na status "bezvredno", upozoravajući na preteće finansijske tenzije sa vladom u Madridu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: