Nafta poskupela zbog protesta

Njujork/London -- Sirova nafta je jutros tokom elektronskog poslovanja na berzi u Njujorku poskupela na iznad 97 dolara za barel, nakon pogibija ambasadora SAD u Libiji.

Cena americke "lake" nafte za terminsku isporuku u oktobru je na NJujorškoj robnoj berzi porasla za šest centi na 97,07 dolara za barel, dok je istovremeno evropska "brent" nafta na Medunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupela za 16 centi na 115,49 dolara za barel, prenela je agencija AP.

Ambasador SAD u Libiji Kris Stivens i troje službenika američkog konzulata u Bengaziju, na istoku Libije, poginuli su sinoć u napadu na zgradu konzulata. Samo nekoliko sati ranije je rulja upala u ambasadu SAD u Kairu i skinula i pocepala američku zastavu.
Zvaničnici istražuju da li je povod za pomenute napade bio film o životu proroka Muhameda, čiji je redatelj Izraelac koji živi u Kaliforniji a producent navodno egipatski kopt rodjen u SAD koji je ekstremno antimuslimanski orijentisan, ili su napadi tempirani na 11. godišnjicu terorističkih napada u SAD.
Analitičar tržišta nafte, Stiven Šork, izjavio je kako očekuje da će na cenu najvažnije energetske sirovine u bliskoj budućnosti najviše uticati "bure baruta čiji je fitilj zapaljen juče u Libiji". On je dodao: "Pomno ćemo pratiti tenzije u tom regionu."
Trgovci naftom takodje iščekuju kraj dvodnevnog sastanka američke Uprave federalnih rezervi, na kojem se očekuje da će biti najavljene nove mere za podsticaj oporavka posrnule američke privrede.