Nafta poskupela zbog protesta

Sirova nafta je jutros tokom elektronskog poslovanja na berzi u Njujorku poskupela na iznad 97 dolara za barel, nakon pogibija ambasadora SAD u Libiji.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.09.2012.

10:28

Default images

Cena americke "lake" nafte za terminsku isporuku u oktobru je na NJujorškoj robnoj berzi porasla za šest centi na 97,07 dolara za barel, dok je istovremeno evropska "brent" nafta na Medunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupela za 16 centi na 115,49 dolara za barel, prenela je agencija AP.

Ambasador SAD u Libiji Kris Stivens i troje službenika američkog konzulata u Bengaziju, na istoku Libije, poginuli su sinoć u napadu na zgradu konzulata. Samo nekoliko sati ranije je rulja upala u ambasadu SAD u Kairu i skinula i pocepala američku zastavu.
Zvaničnici istražuju da li je povod za pomenute napade bio film o životu proroka Muhameda, čiji je redatelj Izraelac koji živi u Kaliforniji a producent navodno egipatski kopt rodjen u SAD koji je ekstremno antimuslimanski orijentisan, ili su napadi tempirani na 11. godišnjicu terorističkih napada u SAD.
Analitičar tržišta nafte, Stiven Šork, izjavio je kako očekuje da će na cenu najvažnije energetske sirovine u bliskoj budućnosti najviše uticati "bure baruta čiji je fitilj zapaljen juče u Libiji". On je dodao: "Pomno ćemo pratiti tenzije u tom regionu."
Trgovci naftom takodje iščekuju kraj dvodnevnog sastanka američke Uprave federalnih rezervi, na kojem se očekuje da će biti najavljene nove mere za podsticaj oporavka posrnule američke privrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: