Egiptu potrebno deset milijardi $

Egiptu će verovatno biti potrebno više od deset milijardi dolara međunarodne pomoći kako bi doveo u red sopstvenu ekonomiju, izjavio je visoki zvaničnik EU.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 12.09.2012.

18:12

Default images

Zvanićnik je rekao da EU i druge institucije i zemlje razmatraju dodelu dodatne finansijske pomoći Egiptu, budući da je ta zemlja već zatražila 4,8 milijardi dolara zajma od Međunarodnog monetarnog fonda.

"Egiptu će verovatno biti potrebna suma veća od deset milijardi dolara", rekao je zvaničnik, uoči sutrašnje posete egipatskog predsednika Muhameda Mursija Briselu.

"EU će 'pojačati' paket pomoći MMF-a za Egipat, ali još razmatra koliki će biti iznos te pomoći", rekao je zvaničnik.

Egipat, kome je potrebna pomoć kako bi sprečio platno-bilansnu krizu i ponovo povratio poverenje investitora posle 18 meseci političkih previranja, očekuje da će do kraja ove godine postići dogovor sa MMF-om, tvrde zvaničnici u Kairu.

Mursi će se prilikom svoje prve posete Evropi sastati sa predsednikom Evropske komisije Žoze Manuel Barozom, visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom.

Tema njihovih razgovora biće ekonomska podrška, otvaranje novih radnih mesta, poljoprivreda, energetika i evropska ulaganja u Egipat, izjavio je zvaničnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: