Merkel: ECB ne može da nadzire sve

Ne može se očekivati od Evropske centralne banke da nadzire sve banke u Evropi, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel,

Svet

Izvor: B92

Sreda, 12.09.2012.

15:20

Default images

Merkel je dala svoju izjavu nakon što je Evropska komisija jutros predstavila svoj plan bankarske unije.

Merkelova je u govoru u nemačkom parlamentu istakla: "Ovde se ne radi o nadzoru svake banke, što ECB ionako ne može da radi. Reč je pre svega o kvalitetu nadzora, a ne samo o kvantitetu".

Kancelarka je upozorila protiv prebrzog uvođenja novog sistema, dodajući da nadzor evropskog bankarskog sektora "ne bi trebalo uvesti što je pre moguće, a da on onda ne funkcioniše".

"Takođe se treba setiti kako je kriza započela - propašću banaka", rekla je Merkelova i dodala da je postalo jasno da nacionalni supervizori bankarskih sistema nisu imali dovoljno moći, pa je zato "dobro i ispravno predložiti zajednički bankarski regulatorni organ, posebno unutar evrozone".

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je jutros predstavio planove kompletnog nadzora bankarskog sektora u EU, pri čemu bi ECB preuzeo vodeću ulogu u tome.

Barozo je izjavio da će novi sistem, sa "ECB-om u svom centru i koji uključuje nacionalne supervizore, povratiti poverenje u nadzor svih banaka u evrozoni".

"Treba da nam bude prioritet da do početka sledeće godine uspostavimo evropski nadzorni organ", dodao je on.

Monti: Odluka o odobrenju ESM odlična vest

Premijer Italije Mario Monti pohvalio je kao "odličnu vest" odluku nemačkog Ustavnog suda kojom je otvoren put za ratifikaciju Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM), novog oruđa za borbu protiv krize u evrozoni.

"Ovo je odlična vest jer je uklonjena poslednja prepreka za primenu ugovora o ESM i fiskalnom paktu", rekao je Monti nakon razgovora sa šefom Svetske trgovinske organizacije Paskalom Lamijem u Rimu.

Monti je takođe odgovarao na pitanja o uslovima koje je nemački sud postavio, a koji ograničavaju učešće Berlina u fondu na njegov udeo u kapitalu ESM od 190 milijardi evra.

"Ne mislim da to ograničenje predstavlja neočekivanu kočnicu u procesu stabilizacije tržišta", naveo je premijer.

Odluka nemačkog Ustavnog suda kojom se daje zeleno svetlo za novi evropski fond za spasavanje pohvaljena je kao ključni korak ka prevazilaženju teškoća, koje su u više navrata zapretile i samom opstanku evrozone.

Španija pozdravila odluku nemačkog suda o ESM-

Španija je ocenila kao "dobru vest" odluku Saveznog ustavnog suda Nemačke da odobri ratifikaciju novog evropskog fonda koji bi trebalo da zaštiti evrozonu u vreme krize, koja je zvanični Madrid dovela na samo korak od toga da zatraži paket pomoći.

"To je dobra vest", izjavio je španski ministar ekonomije Luis de Gindos nakon što je Savezni ustavni sud Nemačke odbacio niz pravnih izazova koji su imali za cilj da spreče nemačkog predsednika Joakima Gauka da potpiše odobrenje za stupanje na snagu dva ključna oruđa u borbi protiv krize, Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM) i fiskalnog pakta.

Španija se poslednjih meseci nalazi na prvoj liniji fronta kad je reč o dužničkoj krizi u evrozoni, pri čemu su troškovi zaduživanja te zemlje porasli na opasno visok nivo, a to je navelo ekonomiste da upozore kako će zvaničnom Madridu možda biti potreban kompletan paket pomoći.

Nemačka presuda "ukazuje na važnost napora koji se preduzimaju u cilju okončanja krize u evrozoni", istakao je De Gindos i dodao: "Stoga ja mislim da je to vest koju svi treba da pozdrave."

Troškovi zaduživanja Španije su pali nakon što je prošle sedmice Evropska centralna banka saopštila da će na sekundarnom tržištu možda kupovati obveznice te krizom pogođene zemlje uz odredjene oštre uslove, a troškovi su nastavili da padaju i danas nakon objave presude nemačkog suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: