Izrael kupuje grčko ostrvo?

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak dao je instrukcije armiji da razmotri potencijalnu kupovinu jednog grčkog ostrva.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 12.09.2012.

12:43

Default images

Na pstrvo bi mogla biti osnovana baza za obuku mornarice Izraela ali takođe bi moglo da posluži kao luka za izraelske brodove i podmornice, piše danas najtiražniji izraelski list "Jediot ahronot".

U odgovoru na novinski izveštaj Barakov kabinet je naveo da je:
"Ministar tražio da se ta stvar razmotri i kasnije je odlučeno da nema potrebe za tim (ostrvom) i da je slučaj zatvoren".
Grčka je u dubokoj finansijskoj krizi, a izraelski mediji podsećaju da je grčki premijer Antonis Samaras prošlog meseca objavio da se razmatra prodaja ili izdavanje nekoliko nenaseljenih ostrva pod uslovom da to ne bude bezbednosna pretnja. Izraelski minstar nauke i tehnologije Daniel Herškovic je potom posetio Grčku, gde mu je rečeno da bi ta zemlja mogla da razmotri kupovinu. On je o tome obavestio Baraka nakon čega je data instrukcija armiji.
Predstavnici mornarice su, međutim, na sastanaku vojnog odeljenja za planiranje objasnili da nema potrebe za ostrvom i zbog toga se od kupovine odustalo.
Međutim, zvaničnici izraelskg Ministarstvo spoljnih poslova izrazili su zaprepašćenje da se o tako osetljivoj stvari raspravljalo bez njihovog učešća. Ono se predlogu o kupovini ostrva oštro protivi.
"Čini se da neki u armiji imaju isuviše vremena na raspolaganju i isuviše novca da ga troše na ostrva", rekao je jedan neimenovani zvaničnik kako prenose izraelskim mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: