"Gasprom neefikasna kompanija"

Šef ruske antimonopolske agencije Igor Artemijev ocenio je da je ruski gasni gigant Gasprom "neefikasna kompanija".

Svet

Izvor: Beta

Sreda, 12.09.2012.

11:26

Default images

Artemijev je rekao i da u slučaju ekonomske krize džava ne treba da pruži podršku toj firmi koja je pod istragom Evropske komisije.

"Smatram da joj ne treba ništa dati", rekao je Artemijev za ruski dnevnik Komersant u odgovoru na pitanje o podršci državi ovoj gasnoj grupi.

"Gasprom je izuzetno neefikasna kompanija koja ima dovoljno novca i samo je potrebno da se uvede red u njeno poslovanje", rekao je Artemijev.

Ruski predsednik Vladimir Putin juče je stavio pod kontrolu države "strateške" ruske firme koje posluju u inotranstvu u dekretu izdatom nedelju dana posle objave Evropske komisije da otvara istragu oko poslovanja Gasproma.

Prema dekretu ruska vlada mora da odobri svaki prenos informacija o aktivnostima tih strateških firmi kada te informacije traže službe stranih zemalja ili medjunarodne organizcije, kao i da odobri svaku izmenu sporazuma koje su te firme sklopile sa partnerima u inostranstvu.

Evropska komisija sumnja da Gasprom sprečava konkurenciju i manipuliše cenama u više zemalja u centralnoj i istočnoj Evropi, članicama Evropske unije, koje zavise u velikom delu od isporuka ruskog gasa.

Gasprom kontrolise više od četvrtinu svetskih rezervi gasa i predstavlja oko osam odsto BDP-a Rusije i obezbedjuje skoro četvrtinu evropske potrošnje gasa.

Kompanija je početekom septembra objavila pad svoje neto dobiti od 23,5 odsto u prvom tromesečju 2012. godine na 357,8 milijardi rubalja (8,7 milijardi evra) u odnosu na isti period preošle godine, zbog smanjenja prodaje i retroaktivnih isplata evropskim klijentima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: