Finska Španiji: Izbegnite pomoć

Finski premijer Jirki Katainen podržao je Španiju u njenoj "nepravednoj" krizi, pozivajući je da izbegne traženje celokupnog paketa međunarodne pomoći.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 11.09.2012.

18:03

Default images

"Važna stvar u ovom trenutku je da se pronađe način za izbegavanje novih paketa pomoći", rekao je Katainen na konferenciji za štampu održanoj zajedno sa španskim kolegom Marijanom Rahojom.

"Od ključne važnosti je da se zemlja posveti dovođenju u red sopstvene ekonomije. Sve ostalo je samo pomoć", rekao je on.

"Usmereni smo na traženje rešenja", dodao je on.

Katainen je juče na Ekonomskom forumu u Madridu rekao da još uvek postoje "brojne mogućnosti" za Španiju kako bi ta zemlja izbegla traženje paketa pomoći poput Grčke, Portugalije i Irske.

Rahoj je, takođe, juče izjavio da ne bi žurio u vezi sa potpisivanjem sporazuma ili sa predajom ključnih budžetskih ovlašćenja.

Nastojeći da obuzda visoke troškove zaduživanja Španije, Rahoj je uveo mere štednje vredne više milijardi evra, uključujući smanjenje plata i povećanje poreza, što je za posledicu imalo izbijanje masovnih uličnih demonstracija.

Katainen, snažan zagovornik fiskalne disciplnice, izjavio je da ne želi da govori Rahoju u kojim oblastima bi trebalo da sprovede rezove.

"U potpunosti se slažem da je situacija nepravedna. Španija će dobiti niže kamatne stope nakon što sprovede brojne mere štednje i strukturne reforme, koje će ojačati njenu konkurentnost", rekao je Katainen.

"Snažno verujem da će nakon već sprovedenih vladinih mera i onih najavljenih u narednih nekoliko godina, španska ekonomija postati veoma konkurentna", rekao je on.

"Samo je potrebno da prođe vreme", dodao je on.

On je pozvao na bližu integraciju Evropske unije i nadzor bankarskog sistema 17-članog bloka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: