Soroš:Nemačka mora voditi ili otići

Milijarder Džordž Soroš kritikovao je prozvao je Nemačku za krizu evrozone i pozvao Nemce da odluče:

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.09.2012.

10:36

Default images

"Spasite evro!! Odustanite od opsesije strogih mera štednje ili vi budite ti koji će napustiti zajedničku evropsku valutu!!!", rekao je Soroš.

Soroš polemiše kako nije lako ubediti Nemce da upravo njihove mere vode u produbljenu depresiju, političke i društvene sukobe.

"Čitav proces ohrabruje deflatorne tendencije koje će na kraju i samu Nemačku dovesti do toga da izgubi rast, rekao je Soroš.

I Kini preti usporavanje što bi moglo globalnu situaciju da dovede u stanje depresije. Takav scenario, jasan je Soroš, ugrožava ne samo evro već i samu Evropsku uniju.

On ističe da bi razlaz između zemalja koje kreditiraju i zemalja koje primaju finansijsku pomoć u evrima mogao postati trajan, i rezultirati time da će zadužene zemlje biti osuđene na nizak rast jer će stalno biti pristinute velikim premijama na kredite.

Za takvo je stanje Soroš je optužio Nemačku, kao zemlju koja bi trebala da prweuzme odgovornost za takvu klasnu podelu evrozone.

"Po mom sudu najbolje bi bilo uveriti Nemce da izaberu, hoće li biti malo popustljiviji lider ili će napustiti evro. Drugim rečima, Nemačka mora ili voditi ili otići!", ocenio je Soroš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

15 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: