Strahovi za evro neosnovani?

U nameri da očuva jedinstvo monetarne unije i sačuva evro, Evropska centralna banka ima program kupovine obveznice zemalja evrozone koje su pogođene krizom.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 09.09.2012.

14:44

Default images

Novi instrument tzv. OMT(Outright Monetary Transactions) predviđa otkup obveznica, na sekundarnom tržištu, bez ograničenja količine, sa rokom dospevanja do tri godine, ali i striktnu uslovljenost za one zemlje koje žele da ECB kupi njihove obveznice.

Posle sastanka upravnog odbora ECB, kome su prisustvovali i predsednik evro-zone, Žan Klod Junker i komesar za ekonomska pitanja Evropske unije Oli Ren, predsednik ECB Mario Dragi je poručio:

"OMT će nam omogućiti da odgovorimo na teške poremećaje na tržištu državnih obveznica koje nastaju naročito usled neosnovanih strahova investitora od preokreta evra. Pod odgovarajućim uslovima imaćemo tako efikasnu ’zaštitnu mrežu’ kako bi izbegli rušilačka scenarija koja se mogu odraziti na stabilnost cena u evrozoni“.

Istovremeno sa redovnim sastankom upravnog odbora ECB u Frankfurtu, u Madridu su se sastali i premijer Španije Marijano Rahoj i nemačka kancelarka Angela Merkel, takođe u cilju razgovora o rešavanju dužničke krize. Nemačka kancelarka kaže da se poverenje u evro mora povratiti.

Sa druge strane, predsednik ECB Mario Dragi, još jednom je ponovio da će biti učinjeno sve što je potrebno kako bi se evro sačuvao:

"Uradićemo sve što je potrebno, u okviru našeg mandata, da imamo jedinstvenu monetarnu politiku u evro-zoni i očuvamo stabilnost cena i evra. Neosnovani strahovi o ukidanju evra su upravo to – neosnovani strahovi.“

Istovremeno sa novim planom na polju kupovine obveznica, Evropska centralna banka je odlučila i da zadrži kamatnu stopu na rekordno niskih 0,75 procenata. Zbog povećanja cena energenata i povećanja nekih poreza u zemljama članicama, ECB očekuje da će inflacija u evro-zoni u 2012- ostati iznad dva procenta, dok se njeno smanjenje, na nešto ispod tog nivoa, očekuje tek sledeće godine.

Najnovija predviđanja ECB iznose i lošije cifre od prvobitnih i govore da se Bruto društveni proizvod evro-zone smanjio za 0,2 odsto u poslednjem kvartalu ove godine, kao i da se očekuje nastavak slabih aktivnosti i tek postepeni oporavak privrede u narednoj godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: