Putin žali zbog Gasproma

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da ne smatra da je antimonopolska istraga protiv Gasproma u Evropi trgovinski rat, ali žali zbog tih akcija.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 09.09.2012.

11:48

Default images

On je po okončanju samita APEK-a izrazio nadu se da će se sporna pitanja rešiti "bez gubitaka“ u dijalogu između Evropske komisije i Gasproma.

Putin je ocenio da je istraga protiv Gasproma vezana za tešku ekonomsku situaciju u Evropi.

"To je izazvano nekim okolnostima, pre svega teškom ekonomskom situacijom u evrozoni. Radi se pre svega o zemljama istočne Evrope“, naveo je Putin.

Kako je dodao, još nije informisan detaljno u čemu je problem - "u tome što su sve te zemlje svojevremeno bile primljene u EU i EU je preuzeo na sebe obavezu subvencionisanja njihovih privreda“.

"Sada je očigledno Evropska komisija zaključila da mi treba da preuzmemo deo tereta tog subvencionisanja“, kazao je Putin.

Prema njegovim rečima, ujedinjena Evropa bi htela da "sačuva politički uticaj, a da mi još malo platimo za to“.

"To je nekonstruktivni pristup“, ocenio je ruski predsednik i podsetio da su principi formiranja cena gasa tržišni.

Evropska komisija izvestila je početkom nedelje da je pokrenula antimonopolsku istragu protiv Gasproma, a ruski gasni gigant je kasnije saopštio da još nije dobio zvanično obaveštenje od Komisije o tome, kao i da nije pod jurisdikcijom EU, već ruska državna kompanija od strateškog značaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: