EU istražuje monopol Gasproma

Evropska komisija je zvanično pokrenula istragu da li je ruski Gasprom zloupotrebio svoju dominantnu poziciju na tržištu gasa u centralnoj i istočnoj Evropi.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.09.2012.

00:29

Default images

U Gaspromu su kratko prokomentarisali najavu Evropske komisije: "Neka istražuju", preneo je Bi-Bi-Si.

Evropska komisija hoće da istraži da li Gasprom ograničava slobodan protok gasa među državama članicama Evropske unije, sprečava diversifikaciju snabdevanja i ima neopravdano visoke cene vezujući cenu gasa za cenu goriva.

Pokretanje ove procedure ne prejudicira ishod istrage, to samo znači da će EK ovo pitanje tretirati kao prioritetno, navedeno je u saopštenju Evropske komisije.

Komisija je zabrinuta da Gasprom "možda zloupotrebljava svoju dominantnu poziciju na tržištu gasa u zemljama centralne i istočne Evrope", i tako krši član 102 Sporazuma o funkcionisanju EU.

EK je obavestila Gasprom o svojoj istrazi, za čije okončanje ne postoji zakonom predviđen rok.Komisija je saopštila da se istraga preduzima na osnovu inspekcije koja je izvršena u mnogim zemljama EU septembra 2011. godine.

Njome će biti obuhvaćene aktivnosti Gasproma u Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Mađarskoj, Letoniji, Litvaniji, Poljskoj i Slovačkoj.

Trajanje istrage će, kako je navedeno, zavisiti od niza faktora među kojima je složenost slučaja i neophodnost poštovanja prava kompanije na odbranu.

Kako je za Itar-tas s izjavio neimenovani predstavnik pres službe EK, Komisija ne namerava da počinje trgovinski rat s Rusijom zbog uslova za isporuku gasa. „Radi se o običnoj proveri usaglašenosti delovanja strane kompanije na evropskom tržištu sa evropskim normama vezanim za konkurenciju", naveo je taj zvaničnik i dodao da će Komisija pažljivo i nepristrasno proučiti situaciju.

Prema njegovim rečima, početak formalne procedure ne znači da EK smatra da je Gasprom kriv za prekšaje i to „treba razjasniti".

Kako navode ruski mediji, ako Gasprom bude proglašen krivim za primenu antikonkurentske prakse na evropskom tržištu, preti mu kazna čija će se visina računati u procentima od godišnjeg prihoda kompanije i može dostići stotine miliona evra.

Udeo Gasproma u evropskom uvozu gasa iznosi 25 odsto, a mnoge zemlje se skoro u potpunosti oslanjanju na uvoz preko Gasproma.

Mnoge od tih zemalja vezane su dugoročnim ugovorima za Gasprom i u prošlosti su tvrdile da plaćaju visoku cenu tog gasa.

Zamerke evropskih vlasti ruskom gasnom gigantu nisu iznenađenje budući da su, kako se podseća, još pre više meseci, u jesen 2011. godine antimonopolski organi EU vršili proveru u ćerkama kompanijama Gazproma u Nemačkoj i Češkoj, što se takođe odvijalo u okviru istrage mogućeg kršenja pravila konkurencije u sferi isporuke prirodnog gasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: