Ko pije najviše kafe na poslu?

Najviše kafe na radnom mestu piju naučni radnici i laboratorijski tehničari, pokazalo je istraživanje obavljeno u SAD.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.08.2012.

17:41

Default images

Reč je studiji američkog lanca brze hrane Dankin Donats i specijalizovanog sajta Career Builder na osnovu koje je objavljena lista profesija čiji pripadnici najviše piju kafu za vreme radnog vremena. Posle vodeće pozicije koji su zauzeli naučni radnici i laboratorijski tehničari, na drugom mestu ove liste nalaze se zaposleni u marketingu, potom administrativni radnicu u obrazovnim ustanovama.

Četrvrto mesto dele urednici i pisci, na petom je administrativna struka u zdravstvu, potom fizičari, pa zaposleni u restoranima brze hrane.

Na osmom mestu su profesori, devetom socijalni radnici a na desetom ekonomisti.

U studiji se navodi da 46 odsto zaposlenih Amerikanaca smatra da konzumiranje kafe za vreme radnog vremena podstiče njihovu produktivnost. Čak 61 odsto zaposlenih koji piju kafu tokom rada izjavilo je da popije bar dve šoljice kafe dnevno u toku radnog vremena.

U studiji se navodi da zaposleni u pravosuđu kao i hotelijeri uglavnom piju crnu kafu dok su novinari skloniji aromatizovanim kafama.

U studiji objavljenoj u francuskom listu Figaro navodi se da zaposleni Francuzi pre svega koriste jutarnje pauze za ispijanje kafe koju istovremeno koriste kao neku vrstu dobrodošlice na posao kao i za razgovor sa kolegama.

Kako je pokazalo jedno istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji, Britanci 24 minuta u toku jednog radnog dana potroše na ispijanje kafe odnosno 188 dana i 21 sat tokom radnog veka, što preduzeća košta 490 evra godišnje po zaposlenom, preneo je francuski list Figaro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: