Od Rusije zavisi cena žitarica

Ruski ministar poljoprivrede Nikolaj Fjodorov odbacio je mogućnost da Rusija uvede zabranu izvoza žitarica.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 18.08.2012.

14:37

Default images

Strahovanje od takve zabrane već je doprinelo skoku svetskih cena žitarica usled suše u žitorodnim područjima SAD i Crnog mora.

"Svi instrumenti su na stolu, sem embarga koji bi mogao doneti više štete nego koristi", rekao je Fjodorov za agenciju Rojters, nakon što je premijer Rusije Dmitrij Medvedev juče održao sastanak sa poljoprivrednim zvaničnicima u Rostovu na Donu.

Prodaja žitarica iz državnih interventnih zaliha bi u nekim regionima mogla da bude iskorišćena za suzbijanje rasta cena žitarica zbog podbačaja žetve, rekao je Fjodorov.

Iz ruskih državnih interventnih zaliha je u periodu od aprila do juna prodato oko dva miliona tona žitarica. U tim zalihama se još nalazi oko pet miliona tona koje bi mogle da budu iskorišćene za smirivanje cena u ključnim regionima, kao što su Sibir i Ural.

Medvedev je ovogodišnju rusku žetvu žitarica prognozirao na 75-80 miliona tona, od toga oko 45 miliona tona pšenice. Bilo kakvi ruski planovi za ograničenje izvoza žitarica verovatno bi podstakli Ukrajinu na sličan potez, čime bi svetsko tržište ostalo bez isporuka iz dva najveća proizhodjača u crnomorskom regionu, u vreme kada suša desetkuje rod u mnogim krajevima sveta - od Indije do Indijane u SAD.

Rusija bi s rodom od 75-80 miliona tona mogla da dopusti izvoz 10-12 miliona tona žitarica, saopštila je vlada te zemlje. Pojedini trgovci su to saopštenje protumačili kao nezvanično ograničavanje izvoza i požurili da izvoze dok su granice otvorene. Analitičari ukazuju da bi ruski izvozni višak od 10-12 miliona tona mogao da presuši do novembra.

Fjodorov je, medjutim, rekao da ta cifra predstavlja minimalnu količinu i da bi mogla da bude povećana. Rusija bi na kraju mogla da izveze čak 16-17 miliona tona žitarica u tekućoj sezoni 2012-2013, prognozirao je početkom ovog meseca predsednik ruskog Udruženja za žitarice Arkadij Zločevski. Rastuća očekivanja ograničenja izvoza iz regiona Crnog mora podigla su cene pšenice na zaključenju terminske berze u Čikagu u petak uveče, treću sesiju uzastopce. Hlebno žito za isporuku u decembru poskupelo je juče čak 1,1 odsto, na 8,9125 dolara za bušel (1 bušel pšenice=27,2 kg), prenela je ekonomska agencija Blumberg.

Cene pšenice su takodje porasle u zapadnoj Evropi. Orijentaciona isporuka u novembru je ojačala dva evra, ili 0,8 odsto, na 261,75 evra za tonu.
Kukuruz za isporuku u decembru je u Čikagu pojeftinio 0,6 odsto, na 8,03 dolara za bušel (1 bušel kukuruza=25,4 kg). Cene kukuruza, koje su 10. avgusta dostigle rekordnih 8,49 dolara za bušel, porasle su od početka ove godine 25 odsto, pošto je najjača suša u SAD za pola veka uništila useve.

Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) je saopštilo da je izvoz kukuruza novog roda u SAD potonuo u sedmici, zaključno sa 9. avgustom, na 130.602 tone, sa 928.277 tona nedelju dana ranije. Izvoz iz starog roda je istovremeno smanjen 30 odsto.

To ministarstvo je prošle sedmice prognoziralo da će američki rod kukuruza ove godine opasti 13 odsto, na šestogodišnji minimum od 10,78 milijardi bušela. Soja za isporuku u novembru je u Čikagu poskupela 0,5 odsto, na 16,335 dolara za bušel (1 bušel soje=27,2 kg).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: