Rusija: Posle kritike ostavka

Šef ruskog državnog preduzeća koje proizvodi svemirske rakete "Proton", podneo je ostavku.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 15.08.2012.

18:50

Default images

Rusija je nedavno imala niz neuspeha svemirskog proprama, potvrdio je izvor u Vladi. Vladimir Nesterov, generalni direktor vladinog Centra za istraživanje i proizvodnju "Kruničev" koji gradi i rakete-nosače "Proton", ostavku je podneo u pismu, rekao je izvor na koji se pozvala novinska agencija RIA Novosti.

Po vladinim izvorima, on je ostavku podneo u utorak posle sastanka na kome je premijer Dmitrij Medvedev kritikovao rukovodstvo svemirskog programa. Nesterova je na tom sastanku oštro kritikovao zamenik premijera Dmitrij Rogozin.

Centar "Kruničev" je odbio da to komentariše. Raketa "Proton-M", lansirana početkom avgusta sa ruskog kosmodroma Bajkonur, u Kazahstanu, zbog kvara nije uspela da dva satelita odnese u orbitu Zemlje.

Krajem jula došlo je do neuspeha sa slanjem teretne letelice "Progres" na Medjunarodnu svemirsku stanicu (IŠ). Ta operacija je nekoliko dana kasnije uspela iz drugog pokušaja.

Rusija je 2011. godine imala niz neuspeha, uključujući gubitak sonde za Mars "Fobos'Grunt" i jednog skupog satelita, "Ekspres-AM4", lansiranog raketom "Proton".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: