Slovačka smanjuje deficit budžeta

Ministarstvo finansija Slovačke objavilo je nacrt budžeta za 2013. koji predviđa kresanje javnog deficita ispod nivoa od tri odsto BDP-a.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.08.2012.

18:21

Default images

"Glavni cilj vlade je da snizi deficit javnih finansija na 2,9 odsto BDP u idućoj godini kako bi ispunila svoje obaveze prema Evropskoj uniji", navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo takođe želi da nastavi sa smanjenjem dificita za 0,5 procentnih poena godišnje i da ga svede na 2,4 odsto BDP u 2014. i na 1,9 odsto u 2015, prenela je agencija AFP.

Vlada premijera Roberta Fica, koji je na toj funkciji od aprila, saopštila je ranije ovog meseca da će morati da uvede nove mere stroge štednje i da zamrzne uzdatke kako bi ove godine ostvarila cilj za deficit od 4,6 odsto BDP, s obzirom na smanjenje poreskog prihoda.

"Ako ne preduzmemo dodatne mere, deficit javnih finansija će ove godine dostići 5,3 odsto BDP umesto planiranih 4,6 odsto", rekao je ministar finansija te zemlje Peter Kazimir.

Vladin paket mera stroge štednje uključuje više bankarske dažbine, povećanje poreza na bogate i korporacije i izmenu penzionog sistema.Mada je Evropska komisija prognozirala da će slovačka ekonomija ove godine ostvariti najveći rast u 17-članoj zoni evra od 1,8 odsto, to će biti manje od prošlogodišnjeg jačanja od 3,3 odsto i rasta od 4,2 odsto u 2010.

Slovačko ministarstvo finansija je optimističnije od Komisije i u ovoj godini očekuje ekonomski rast od 2,5 procenata, uglavnom zahvaljujući sektorima elektronike i autoindustrije.Slovačka, zemlja sa 5,4 miliona stanovnika, koja se 2004. pridružila Evropskoj uniji, usvojila je evro u 2009, tokom prvog mandata Fica na funkciji premijera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: