Merkel neće menjati plan zbog Grčke

Portparol Angele Merkel rekao je da će se nemačka kancelarka držati postojećeg sporazuma o obavezama Grčke za sprovođenje reformi.

Svet

Izvor: Beta

Sreda, 15.08.2012.

13:18

Default images

Za reforme će Grčka, prema pisanju britanskog lista Fajnanšel tajms, tražiti dvogodišnje odlaganja.

"Za Merkel i za svaku vladu ono što važi je 'memorandum razumevanja' onakav kakav je zaključen", između Grčke i poverilaca (Evropske unije, Međunarodnog monetarnog fonda, i Evropske centralne banke), rekao je portparol nemačke kancelarke Štefen Zajbert.

On je dodao da nikakva odluka ne može biti doneta pre nego što revizori ta tri poverioca ne završe u septembru procenu reformi koje je Grčka sprovela.

"Izveštaj trojke biće osnova za svaku buduću odluku", dodao je on.

Grčka će tražiti nove ustupke

Grčki premijer Antonis Samaras će zatražiti produženje programa štednje na sastanku sledeće sedmice sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, piše Fajnenšel tajms

Sastanku će prisustvovati i francuski predsednik Fransoa Oland.

Samaras će sa Merkelovom i Olandom razgovarati u Berlinu, a tom prilikom će predložiti da primena programa smanjenja javne potrošnje bude proširena na period od četiri godine, umesto dve, navodi FT.

Zvanična Atina trenutno na sve načine pokušava da iznađe u kojim sektorima bi mogla da uštedi iznos jednak pet odsto grčkog bruto domaćeg proizvoda tokom 2013. i 2014. godine.

Grčka je juče prodajom tromesečnih državnih obveznica zaradila 4,063 milijarde evra, pri čemu je plaćala tek nešto višu kamatnu stopu u odnosu na prethodnu sličnu aukciju, od 4,43 odsto.

Tako veliki iznos ostvaren prodajom državnih zapisa bi trebalo da pomogne Grčkoj da izbegne nedostatak gotovine, budući da joj na naplatu 20. avgusta dolaze obveznice u vrednosti od 3,2 milijarde evra u vlasništvu Evropske centralne banke, a ta zemlja čeka i isplatu sledeće tranše pomoći od EU i Međunarodnog monetarnog fonda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: