Zatvara se najveća čeličana u EU?

Uprava najveće čeličane u Evropi Ilve u italijanskom Tarantu i italijanska vlada obećale su da će učiniti sve kako bi se sprečilo njeno zatvaranje.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 14.08.2012.

14:38

Default images

Da podsetimo, sud je naložio prekid rada pomenute čeličane zbog ekološkog zagađivanja.

Kako se navodi na energetskom portalu Croenergo stotinjak radnika blokiralo je u ponedjeljak ujutro na tri sata nacionalni put broj 7, koji povezuje taj grad u Pugliji s ostatkom Italije, u znak protesta protiv mogućeg zatvaranja fabrike, a sličan protest najavljen je i za danas.

"Podnećemo žalbe svim mogućim instancama protiv odluke suda", rekao je glavni sekretar Fim-a, sindikata radnika u celičnoj industriji
Masimo Pnareli.

Sudija Patricija Todisko je u petak, 10. avgusta, zabranila Ilvi da nastavi s radom u sektoru visokih peći zbog izveštaja koji su dokazali preveliku smrtnost u Tarantu povezanu s velikim zagađenjem, a između ostalog i dioksinom.

Italijanska vlada je u ponedjeljak ujutro objavila da namerava da se žali Ustavnom sudu kako bi sprečila zatvaranje te čeličane.

Vlada je nedavno dodelila više od 330 miliona evra za smanjenje zagađenja u toj fabrici i njeno usklađivanje sa standardima.

Čeličana proizvodi devet od ukupno 28 miliona tona čelika proizvedenog u Italiji i zapošljava 11.500 ljudi, a od nje zavisi još 8.000 radnih mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: