Nestle pati zbog sve skuplje hrane

Evropska tržišta akcija obeshrabrili su u petak slabi kineski privredni podaci i sumnje da će evropski čelnici dogovoriti konkretne mere za suzbijanje krize.

Svet

Izvor: SEEbiz

Petak, 10.08.2012.

14:44

Default images

Indeks Londonske berze FTSE skliznuo je tako 0,3 posto, frankfurtski DAKS bio je na gubitku 0,6 posto i iznosio je a pariški CAC oslabio je 0,8 odsto.

Tržišta akcija snažno su rasla od 26. jula kada je čelnik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi kazao da će učiniti "sve što treba" kako bi zaštitio evro od dužničke krize.

Trgovci su u međuvremenu počeli da preporučuju ulagačima dobitonosne prodaje zbog slabosti svetske privrede i rizika da evropski čelnici možda ipak neće uspetida postignu dogovor o konkretnim merama za suzbijanje krize.

Neizvesne prognoze za privredu dodatno su naglasili slabi podaci o kineskom izvozu u julu, koji su pokazali njegov rast za samo jedan odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Među najvećim gubitnicima na tržištu bio je švajcarski prehrambeni div Nestle, koji je oslabio 1,2 odsto zbog snažnog skoka cena hrane na svetskom tržištima usled teške suše u Sjedinjenim Državama.

Značajno je pojeftinila i akcija proizvođača biogoriva i etanola Novozimes, i to 2,9 odsto, nakon što je vodeći zvaničnik Svetske banke za hranu pozvao Sjedinjene Države da smanje kvote za etanol kako bi otklonile novu prehrambenu krizu.

Deonica nemačkog Hanover Rea kliznula je 3,4 odsto zbog slabih poslovnih rezultata koji nisu ispunili očekivanja analitičara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: