Tri države za hitnu primenu reformi

Španija, Francuska i Italija su zatražile da hitne finansijske reforme dogovorene među članicama evrozone budu odmah primenjene.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 25.07.2012.

11:41

Default images

Pomenute države su izrazile žaljenje što se sa promenama kasni u vreme velikih tenzija na finansijskom tržištu, saopšteno je u Madridu.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova navodi se da "Španija, Francuska i Italija zahtevaju trenutnu primenu dogovora postignutih na samitu u Briselu 29. juna, kada su lideri EU odobrili mere za pomoć bankama i podsticaj privrednog rasta",

"Brzina je ključni uslov za uspeh bilo kakve evropske akcije. Period između odluke Evropskog saveta i primene pomenutih dogovora je zabrinjavajuće dug", citirane su u saopštenju reči zamenika španskog ministra za evropske poslove, Injiga Mendesa de Viga.

Dogovor postignut u junu je omogućio da se iz budućeg antikriznog fonda evrozone, vrednog 500 milijardi evra, vrši direktna dokapitalizacija posrnulih banaka, bez da istovremeno rastu već ionako veliki javni dugovi zemalja.

Taj dogovor je predstavljao dobru vest za države poput Španije čije su banke u lošoj situaciji zbog velikog obima nevraćenih kredita iz vremena posle kolapsa tržišta nekretnina 2008.

Dokapitalizacija banaka bi, međutim, mogla da se sprovede tek pošto bude osnovana evropska agencija za bankarski nadzor, što bi trebalo da se dogodi 2013. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: