Koja država ima najveći dug?

Svetski javni dug svake sekunde raste za nekoliko stotina miliona dolara. Novac koji su države potrošile opterećuje svakog čoveka ovog sveta sa 6.525 dolara.

Svet

Izvor: Tportal

Utorak, 03.07.2012.

12:45

Default images

Da bi se otplatila ogromna količina tog novca potrebno je raditi osam meseci, a da se pritom ne potroši nijedan cent u druge svrhe.

Najzaduženije države nisu ni Grčka ni Porugal. Zanimljivo je da su to neke potpuno druge zemlje, koje prosečan građanin nikada ne vidi na spisku problematičnih zemalja.

Sjedinjene Američke Države dužnik su broj jedan i duguju u ovom trenutku nezamislivih 11,91 hiljada milijardi dolara. Dug je premašio 75 posto BDP-a najveće svetske ekonomije, a svaki je od 371 miliona Amerikanaca dužan je čim se rodi 38 hiljada dolara.

Odmah posle SAD- a je Japan. Japanci bi trebalo da rade pune dve godine bez ikakvih troškova i još ne bi otplatili dug, jer je on narastao na 204 posto BDP-a. Svaki Japanac duguje 87,6 hiljade dolara.

Kanada nema toliko veliki dug, ali je prosečni Kanađanin u većem škripcui nego Amerikanac. On mora da otplati gotovo 40.000 dolara duga, koji je stvorila njegova država i to u najvećem delu u poslednjih 10 godina.

Azijski div Singapur dužan je do grla. U apsolutnom iznosu reč je o samo 230 milijardi dolara, ali na malo stanovnika, dug je skočio na 43 hiljade dolara.

Za probleme Islanda s javnim dugom već se zna, ali malo ko bi se kladio na podatak da Norvežanin i Grk na plećima nose isti iznos duga koji se kreće oko 38 hiljada dolara.

Kina za razliku od SAD-a nema problema s dugovima države. Kina može biti mirna jer je vlasnik duga, a ne dužnik. Ima samo 1,2 bilijona dolara duga, što na 1,3 milijarde Kineza pojedinačno otpada oko 980 dolara. To mogu zaraditi za mesec dana. Ni Rusija, nema puno duga. Spašavaju je bogati izvori nafte i prirodnog plina pa njeni stanovnici ne moraju da strahuju od MMF-a. Dug je manji od 10 posto godišnjeg BDP-a i iznosi jedva 177 milijardi dolara, a svaki Rus duguje samo 1.253 dolara.

Kako se uspešno razdužiti, treba učiti od Alžira. Od 2000. do 2002. smanjio je javni dug za 18 milijardi dolara, odnosno sa 60 na 22 odsto BDP-a. No ponovo je upao u dužničko ropstvo pa danas duguje gotovo 60 milijardi dolara.

Libija ima javni dug na nivou od samo 3,2 posto BDP-a, a u 12 godina smanjivala je zaduženje postepeno pa sada duguje samo 2,7 milijardi dolara. Manji dug od Libije ima samo Azerbajdžan, koji beleži neverovatnu ekspanziju privrede u posljednjim godinama.

Sa dugom od 1,1 milijardu dolara, dugovali su gotovo 20 odsto svog ukupnog godišnjeg ostvarenja, da bi nakon 12 godina u ovoj godini dvostruko veći dug značio malo opterećenje , ispod 300 dolara i samo 3,6 odsto udela u BDP-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: