Veliki rast proizvodnje auta Japanu

Japanski automobilski sektor je objavio da je u maju ostvaren rast proizvodnje u odnosu na isti period lane.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 29.06.2012.

15:00

Default images

To ukazuje na značajan oporavak posle prošlogodišnjeg zemljotresa i cunamija koji su se negativno odrazili na proizvodnju i tražnju.

Prema podacima japanske asocijacije proizvođača automobila (JAMA), proizvodnja automobila, kamiona i autobusa je u maju dostigla cifru od 781.340 jedinica, za 59,5 odsto više u odnosu na maj 2011.

To je osmi uzastopni mesec rasta proizvodnje, kaže se u saopštenju JAMA.

Japanski automobilski sektor je u maju prošle godine pretrpeo jednu od najgorih kriza, kada je došlo do smanjenja proizvodnje i zatvaranja fabrika zbog manjka električne energije, kao i zbog prekida u lancu snabdevanja delovima za automobile posle martovske nuklearne katastrofe.

Dodatne probleme napravile su i poplave na Tajlandu usled čega su smanjene isporuke delova.

Jak jen je, takođe, prošle godine izvršio dodatan pritisak na japansku automobilsku industriju, čineći izvoz gotovo nemogućim zbog jake konkurencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: