Rubini: Nemačko ludilo mora stati

Američki ekonomista Nuriel Rubini kaže da je Nemačkoj neophodno da preživi zajednička evropska valuta.

Svet

Izvor: B92, Business Insider

Utorak, 12.06.2012.

21:41

Default images

Rubini, koji se proslavio svojim preciznim prognoziranjem izbijanja globalne krize 2008. godine, objašnjava da bi "bez evra, Nemačka bi bila u direktnom poređenju sa Amerikom i Kinom samo politički i ekonomski patuljak".

"Kao izvozničkoj zemlji, Nemačkoj je neophodan evro ali i evropske zemlje kao partneri", dodaje on i objašnjava da će "ili plivati ili pononuti zajedno".

Na pitanje da li je bolje, kao što predlaže Nemačka, sprovesti stogu štednju ili preplaviti tržište svežim novcem, Rubini naglašava da "'ludilo štednje' mora da prestane".

On objašnjava da vlade moraju da snize takse i podignu zarade, jer je Evropi neophodan rast.

"Nemačka vlada mora da svakom nemačkom domaćinstvu da vaučer vredan 1.000 evra koji bi oni, na primer, mogli da potroše na odmor u nekoj od krizom pogođenih evropskih zemalja", predlaže Rubini.

Ekonomista poznat pod nadimkom "Dr Propast" kaže da bi to "oživelo lokalnu ekonomiju. Takođe, svako bi trebalo da dobije i poreske olakšice pa bi tim novcem mogao da možda kupi i kuću u nekoj od tih zemalja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: