Kina oprezna, moguć raspad evrozone

Kineska investiciona korporacija (CIC), državni investicioni fond Narodne republike Kine, smanjuje investiranja u akcije i obveznice evrozone.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 07.06.2012.

19:23

Default images

Fond je zabrinut zbog sve većih rizika od raspada tog monetarnog bloka. Predsednik CIC Lu Đivej je izjavio da je takođe malo izgledno da će NR Kina kupovati jedinstvene obveznice evrozone ako one uopšte budu emitovane u okviru mera za otklanjanje krize u tom regionu, pošto je "rizik suviše veliki, a korist previše mala".

Lu je rekao da "postoji pretnja od raspada evrozone i da je ta pretnja sve veća", što je prvo javno priznanje da Peking smanjuje investicije na finansijska tržišta evrozone, najvećeg izvoznog tržišta za Kinu, drugu po veličini nacionalnu privredu u svetu.

On nije precizirao u kojoj meri će CIC, vredan 410 milijardi dolara, smanjiti ulaganja u zonu evra, ali je dodao da je taj suvereni investicioni fond smanjio svoju izloženost širom tržišta javnih aktiva.

Peking je, kao vlasnik najvećih deviznih rezervi na svetu od 3,3 biliona dolara, bio nada evrozone koja je željna investitora, radih da pomognu tom regionu da preživi dužničku krizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: