Turska - raj evropskih penzionera

Dugotrajna kriza evrozone pretvorila je Tursku u "evropsku Floridu", jer zapadnoevropski penzioneri masovno migriraju na jug.

Svet

Izvor: B92

Subota, 26.05.2012.

00:57

Default images

Zahvaljujući niskim životnim troškovima i cenama nekretnina, Turska postaje izuzrtno atraktivno odredište za penzinere sa zapada, koji strahuju da će od penzija živeti sve gore u svojim zemljama.

Masovnije nego ikada prije, nemački penzioneri kupuju jeftine nekretnine koje pretvaraju u svoj novi dom ili moguću alternativu za stalno prebivalište, piše Die Velt.

U turskoj hit destinaciji, Alaniji, Ibrahim Fide, vlasnik agencije za nekretnine Prima, navodi da su njegovi tipični klijenti Nemci stariji od 60 godina. Novi, dvosobni apartmani na turskoj obali Mediterana nude se za 40.000 evra, kuća od 120 kvadratnih metara, uz dodatne sadržaje- terasa, vrt i bazen, košta 130.000 evra. Životni troškovi, uključujući hranu, toliko su niski da "tri kilograma paradajza košta 80 eurocenti", a nemački par može dobro živeti u Turskoj sa 700 evra mesečno. Takva računica od Turske je stvorila veoma zanimljivo odredište za sve one koji se boje da će kriza evra u evropskim gradovima katapultirati cene u nebo, ostavljajući ih "gole i bose" u vlastitoj domovini.

Prvi talas interesa za turske nekretnine krenuo je 1997. u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Austriji i Holandiji. Kupci su naročito profitirali 2009. i 2010, kada su britanske banke zamrznule odobravanje kredita za vikendice. Istovremeno, britanski vlasnici nekretnina u Turskoj pod teretom finansijske krize oglasili su prodaju, što je dodatno spustilo cene.

Prošle godine tržište se oporavilo, a u poslednjem kvartalu 2011. prodaja nekretnina povećala se za 21,8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Nove zakonske odredbe, kojima se olakšava i podstiče ulaganje stranaca u turske nekretnine, dodatno će osnažiti tržište. Do sada je kupovina zemljišta, apartmana i kuća u Turskoj bila dopuštena samo državljanima zemalja koje su isto to pravo davale Turcima, što je slučaj s državama članicama EU, ali ne i s vrtoglavo bogatim zemljama Persijskog zaliva.

Novi turski zakon će dozvoliti kupovinu zemljišta svima i ukinuće ograničenja veličine imovine, pa će tako stranci moći da kupe do 30 hektara zemljišta bez posebne dozvole. Agenti na tržištu nekretnina veruju da će tržište procvetati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: