Mogu li EU i Grčka jedno bez drugog

Situacija u Grčkoj "krajnje je alarmantna", ali evrozona i Nemačka uspele bi da se snađu, ukoliko bi Atina odustala od programa dogovorenog sa EU i MMF-om.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 23.05.2012.

20:26

Default images

"Trenutni razvoj situacije u Grčkoj veoma je zabrinjavajući", navodi se u najnovijem izveštaju nemačke centralne banke.

"Grčka preti da neće sprovesti reforme i mere uravnoteženja budžeta dogovorene u zamenu za obimnu finansijsku pomoć. To bi moglo da ugrozi nastavak isplate pomoći, a Grčka bi morala da snosi posledice koje iz toga proizlaze", navodi banka.

Ukoliko bi se takav scenario ostvario, izazovi za evrozonu i Nemačku bili bi "značajni, ali bi ih bilo moguće ublažiti kroz pažljivo upravljanje rizicima", ocenila je Bundesbanka. Istovremeno, zvaničnici evrozone rekli su članicama ovog bloka da pojedinačno pripreme planove za slučaj da Grčka izađe iz bloka. Oni razmatraju moguću cenu i komplikacije koje bi proistekle iz potencijalnog izlaska Grčke iz tog monetarnog bloka, ali su ukazale da se taj krizni plan razmatra samo iz predostrožnosti.

Jedan neimenovani diplomata je insistirao da plan ne predstavlja nikakvu političku poruku Grčkoj, već da je to "normalna" stvar koju treba uraditi. "To ne znači da mi mislimo da će situacija otići toliko daleko, ali bi se, u suprotnom, mogli reći da dremamo", rekao je on.

I komesar Evropske unije za trgovinu Karel De Guht izjavio je prošle sedmice da Evropska komisija i Evropska centralna banka rade na kriznom scenariju za slučaj da Grčka bude primorana da napusti evrozonu.

Sa druge strane, vlada Grčke je negirala da se članice evrozone pripremaju za mogući izlazak te zemlje iz regiona zajedničke valute.

"Grčko ministarstvo finansija kategorički odbacuje izveštaje da članice evrozone pripremaju planove za slučaj mogućeg izlaska Grčke iz evrozone", navedno je u saopštenju vlade.

Ipak, bivši premijer Grčke Lukas Papadimos je izjavio da postojanje takvih planova za izlazak Grčke iz evrozone "ne treba isključiti".

Barozo: Grci podneli velike žrtve

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo kaže da je dogovor o drugom paketu pomoći najbrži i najmanje bolan način da Grčka ponovo počne da beleži ekonomski rast, otvori nova radna mesta i izađe iz krize.
On je naglasio snažnu želju Komisije da ta zemlja ostane u sklopu evrozone i istakao da će u tom cilju biti preduzeti svi mogući napori, uz dalju podršku Grčkoj.

Barozo je naveo da su članice zone evra pokazale dosad nikad viđenu solidarnost sa Grčkom i njenim građanima time što su obećali da će nastaviti da ih finansijski pomažu dok god to bude potrebno, uz uslov da Grčka ispuni svoja obećanja koja se tiču primene strukturnih reformi, neophodnih za ponovno ostvarivanje privrednog rasta.

"Bez te solidarnosti, Grčka ne bi bila u poziciji da ponovo počne da ostvaruje rast i da prosperira", istakao je Barozo, priznavši istovremeno i da su Grci podneli velike žrtve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: