"Nemce teret nacizma drži uz evro"

Tilo Saracin, koji je radio u Ministarstvu finansija Nemačke i pripremao Evropsku monetarnu uniju, obračunava se sa evrom i povezuje ga sa nacističkom prošlošću

Svet

Izvor: Dojèe vele

Sreda, 23.05.2012.

19:32

Default images

“Sve što imamo - mir, slobodu, blagostanje, privredni rast, trgovinsku integraciju - sve je to pre uvođenja evra dobro funkcionisalo”, ocenjuje on.

Saracin zastupa tezu da se od uvođenja zajedničke valute zona evra relativno dezintegrisala, a da su odnosi zemanja iz evrozone čak bolji sa onima van zone nego sa onima u njoj.

“Svi bitni elementi ekonomske i evropske integracije nezavisni su od zajedničke valute”, kaže Saracin. Kao primere on navodi Švedsku, Švajcarsku pa čak i Britaniju. On navodi da Nemačka nije imala nikakve koristi od evra, što ne znači da je on za nju bio štetan, ali je za ostale zemlje doneo rizike i negativne strane i to izaziva nezadovoljstvo i nemir u Evropi.

Saracin pobija tezu nemačke kancelarke Angele Merkel da će, ako propadne evro – propasti i Evropa.

Prema njegovoj oceni, Evropa je uspešna ako vlada mir, ako u evropskim zemljama demokratija ostaje stabilna i ako se dalje učvršćuje, ako ljudi vlastitom snagom mogu da poboljšaju uslove života, ako imaju posao i ako mogu da žive od plodova svoga rada.

Saracin se osvrće i na nacističku prošlost Nemačke, povezujući to sa problemima evra. Nemačka je zarobljenik krivice posleratnog vremena. Bez moralnog tereta nacističkog doba, šezdesetogodišnje oduševljenje za Evropu ne može se objasniti”, smatra on.

On nemačku privrženost evrozoni objašnjava činjenicom da Nemci veruju da se krivica za holokaust i Drugi svetski rat može iskupiti samo ako se sve, svi nemački interesi, pa čak i novac, stave u evropske ruke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: